FILMLIGA

De FILMLIGA STADSKANAAL werd opgericht op 1 januari 1982. Het is een zelfstandige vereniging die iedere dinsdagavond om 20.15 uur een film in één van onze zalen vertoont. De toegangsprijs bedraagt € 4,- voor leden en € 8,- voor niet leden.Reserveren kan via ons telefoonnummer 0599 - 610777 of via deze website.

Gereserveerde kaarten dienen vóór 20.00 uur te worden afgehaald.

 

De kosten van het lidmaatschap van de Filmliga bedragen € 14 per kalenderjaar (01/01 – 31/12). Aanmelden kan via één van de bestuursleden die bij iedere voorstelling aanwezig zijn. Na ontvangst van de contributie wordt de lidmaatschapskaart toegestuurd. Deze is persoonsgebonden en alleen geldig voor de films van de Filmliga Stadskanaal. In oktober van ieder jaar ontvangen de leden, samen met het programmaboekje voor november/december, de factuur voor de contributie voor het volgende jaar.

 

Secretariaat

Buizerdhorst 11

9502HL Stadskanaal

e-mail: filmligastadskanaal@gmail.com

telefoon: (0599) 611050
rekeningnummer: NL94 INGB 0002 978556

 

 

 

Dinsdag 9 januari om 20.15 uur

 

Tulipani: Liefde, Eer en een Fiets                      

 

Regie       Mike van Diem

 

Acteurs    Gijs Naber, Lidia Vitale, Donatella Finocchiaro & Giancarlo Giannini e.a.

 

Land        Nederland, Italië, Canada, 2017 / 90 minuten

 

Prijzen    Best International Film Terra di Siena Film Festival

 

  

 

                 

 

Tulipani is een romantische, tragikomedie over een eigenzinnige Zeeuwse boer Gauke wiens boerderij onder water komt te staan bij de watersnoodramp in 1953. Vastbesloten om nooit meer natte voeten te krijgen fietst hij naar het zinderende zuiden van Italië om aan de rand van een klein dorpje een nieuw bestaan op te bouwen. Met zijn sprookjesachtige, miraculeuze tulpenhandel, zijn gepassioneerde liefdesleven en zijn turbulente schermutselingen met enkele locals, verwerft Gauke een legendarische heldenstatus - tot hij plotsklaps verdwijnt. Het verhaal van Tulipani wordt 30 jaar later verteld door Gauke’s dochter Anna. Zij reist na de dood van haar Italiaanse moeder in 1980 vanuit Canada terug naar Zuid-Italië. Ze wil haar familiegeschiedenis uitpluizen. Anna weet namelijk zeker dat haar overleden moeder niet haar biologische moeder was. In haar speurtocht stuit ze op een oude maffiabaas en krijgt ze te maken met een politie-inspecteur die de ware toedracht van Gauke’s verdwijning moet zien te achterhalen.

 

Tulipani was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2017: “Origineel en sprankelend. Heerlijke, betoverende cinema.” Aldus het Nederlands Film Festival.

 

 

 

  Dinsdag 16 januari om 20.15 uur 

 

Wind River               

 

Regie        Taylor Sheridan

 

Acteurs     Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Jon Bernthal, Graham Greene e.a.

 

Land         Verenigde Staten, 2017/ 111 minuten

 

Prijzen     Un Certain Regard - Best Director filmfestival Cannes

 

 

 

 

 

Wind River speelt zich af in het gelijknamige Indianenreservaat. In een onherbergzame, met sneeuw bedekte omgeving vindt wildjager Cory Lambert het levenloze lichaam van een jong meisje, kilometers ver van de bewoonde wereld. Het meisje is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen, waardoor het een zaak wordt van de FBI.

 

Jane Banner van de FBI heeft al gauw door dat ze in haar eentje in deze ijskoude, vijandige omgeving weinig resultaat zal boeken. Ze besluit de hulp in te roepen van Cory, de ervaren spoorzoeker die ook een persoonlijk belang blijkt te hebben in het oplossen van de moord. Wat volgt is een imponerende thriller, wel is waar met enkele gewelddadige scenes. Maar de film is veel meer dan een whodunnit.

 

De film is ook een aanklacht tegen het treurige lot van de Indianen die werden verdreven naar uithoeken als Wind River, waar hun uitzichtloze bestaan wordt gekenmerkt door armoede, drank en drugs. Ze worden door de Amerikaanse overheid volledig aan hun lot overgelaten. Het is een verhaal met psychologische diepgang over mensen van vlees en bloed. De sfeervolle muziek is onder andere van Nick Cave, het landschap in een winters Wyoming is adembenemend en imponerend.

 

 

 

 

 

  Dinsdag 23 januari om 20.15 uur 

 

Loving Vincent              

 

Regie       Dorota Kobiela

 

Acteurs    Saoirse Ronan (Stem), Helen McCrory (Stem), Aidan Turner (Stem) e.a.

 

Land        Groot-Brittannië, 2017 / 95 minuten

 

Prijzen    Audience Award Annecy International Animated Film Festival

 

 

 

 

 

Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen.

 

De verschillende mensen (allemaal geschilderd door Van Gogh) die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen. 

 

Loving Vincent is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld.

 

Meer dan 125 kunstenaars schilderden in de stijl van Vincent van Gogh 65.000 frames voor deze film. Makers Dorota Kobiela en Hugh Welchman brachten hiermee Van Goghs meesterwerken tot leven.

 

In plaats van een chronologische biografie van de schilder, kozen de makers voor deze speelse variant...in een prachtige animatie zien we ook nog een spannende whodunit!

 

Het resultaat is een feest voor het oog!

 

 

 

 

 

  Dinsdag 30 januari om 20.15 uur 

 

The Beguiled                    

 

Regie        Sofia Coppola

 

Acteurs     Nicole Kidman, Elle Fanning, Kirsten Dunst en Colin Farrell e.a.

 

Land         Verenigde staten, 2017 / 94 minuten

 

Prijzen     Prijs voor de beste regie filmfestival Cannes

 

 

 

 

 

The Beguiled is een verfilming van het gelijknamige boek van Thomas P. Cullinan. Het verhaal werd al in 1971 verfilmd door regisseur Don Siegel, met Clint Eastwood in de mannelijke hoofdrol.

 

Deze nieuwe versie van Sofia Coppola is een uiterst fraaie drama-thriller. Het verhaal draait om de bewoners van een vrouweninternaat. Hun isolatie wordt plotseling doorbroken door de komst van een gewonde soldaat. De aanwezigheid van een man brengt alle sluimerende frustraties en jaloezieën van de dames naar de oppervlakte.

 

Op het eerste gezicht klinkt dit als het plot van een goedkoop bouquet-romannetje, maar Coppola verrijkt The Beguiled met haar zelfverzekerde regie en een ijzersterke cast. Het acteerwerk van Nicole Kidman en Kirsten Dunst is uiterst ingetogen, maar onder de oppervlakte is er veel meer gaande.

 

Ondertussen leeft Colin Farrell zich uit in de rol van de manipulatieve korporaal John McBurney. Hij is te slijmerig voor woorden…. totdat de rollen worden omgedraaid. Tijdens dit alsmaar escalerende conflict tussen man en vrouw mixt The Beguiled tragedie, spanning én zwartgallige humor tot een verleidelijke cocktail.

 

 

 

  Dinsdag 6 februari om 20.15 uur 

 

White Sun                

 

Regie        Deepak Rauniyar

 

Acteurs     Dayahang Rai, Asha Maya Magrati e.a.

 

Land         Nepal, VS, Qatar, Nederland, 2016 / 89 min.

 

Prijzen    Interfilm Award Filmfestival Venetië

 

 

 

 

 

In 2006 kwam er in Nepal een einde aan tien jaar burgeroorlog. Als voormalig strijder Chandra na tien jaar in zijn geboortedorp terugkeert, merkt hij dat de sociale veranderingen waarvoor hij heeft gevochten nog niet zijn doorgedrongen in zijn dorp hoog in de bergen. Zijn vader Chitra, een trouwe royalist, is in zijn slaapkamer boven overleden. Onderweg met het lichaam van zijn vader naar de crematieplaats raakt Chandra slaags met zijn broer Suraj, waardoor de kist halverwege de berg komt vast te zitten. Chandra zoekt hulp bij de politie, bij voormalige strijdmakkers en andere dorpelingen, maar vangt telkens bot. Hij wordt voortdurend argwanend bejegend. Het collectieve oorlogstrauma openbaart zich in persoonlijke wrijving.

 

White Sun is een fraai drama, waarin de verschillende maatschappelijke contrasten die Nepal kent goed tot uiting komen. Tel daar nog bij op dat de omgeving beeldschoon in beeld is gebracht, en je kunt concluderen dat Deepak Rauniyar een film heeft gemaakt waar hij trots op mag zijn. Een zeldzaam filmisch inkijkje in de maatschappij van Nepal en een krachtig pleidooi voor meer tolerantie in het huidige Nepal en om de verdeeldheid te overwinnen die is blijven bestaan na tien jaar burgeroorlog.

 

 

 

 

 

  Dinsdag 13 februari om 20.15 uur 

 

Die Göttliche Ordnung                 

 

Regie       Petra Biondina Volpe

 

Acteurs    Marie Leuenberger, Max Simonischek e.a.

 

Land        Zwitserland, 2017 /  96 minuten

 

Prijzen    Publieksprijzen Tribeca Filmfestival New York en

 

                  Filmfestival Film by the sea Vlissingen

 

               

 

 

 

Zwitserland, 1971. Nora is een jonge huisvrouw die samen met haar man en hun twee zonen in een rustig dorpje woont. Op het Zwitserse platteland hebben ze weinig meegekregen van de wereldwijde sociale onrusten in 1968. Het leven van Nora en de verhoudingen in hun dorp zijn dan ook onveranderd. Ze is geliefd bij iedereen totdat de feministische beweging ook haar bereikt en ze op begint te komen voor het recht om te stemmen voor vrouw. De zo bedeesde Nora laat een pony knippen, koopt een strakke spijkerbroek en krijgt hoe langer hoe meer volgelingen in het dorp. En niet alleen het dorp, maar uiteindelijk heel Zwitserland gaat om. Het vrouwenkiesrecht wordt in 1971 in de wet vastgelegd. Om de gedachten te bepalen, dit was een halve eeuw na de invoering in Nederland en nog altijd een kleine 20 jaar na landen als Bhutan en Syrië …

 

NRC :”Verrukkelijke blik op vrouwenstrijd. Heerlijk tijdsbeeld met die kleding en decors.”

 

 

 

  Dinsdag 20 februari om 20.15 uur 

 

The Square             

 

Regie        Ruben Östlund

 

Acteurs     Dominic West, Claes Bang, Elisabeth Moss e.a.

 

Land         Zweden, Denemarken, 2017/ 142 minuten

 

Prijzen     Gouden Palm in Cannes

 

 

 

 

 

Christian is senior curator van een museum voor hedendaagse kunst in Stockholm. Hij is gescheiden, vader van twee kinderen, rijdt een elektrische auto en ondersteunt goede doelen. Zijn nieuwste expositie is ‘The Square’, een installatie die bezoekers uitnodigt om een altruïstische daad te verrichten, daarmee doet hij een beroep op ieders verantwoordelijkheid in het leven. Maar soms is het moeilijk om naar je eigen idealen te leven: Christiaans overdreven reactie op de diefstal van zijn mobiele telefoon bijvoorbeeld laat het verschil zien tussen het ‘juiste’ denken en het ‘juiste’ doen zien. Naast deze gebeurtenis krijgt hij ook nog te maken met een cynische PR actie van de marketingafdeling rond het interactieve kunstwerk The Square. De campagne ontploft in het gezicht van het museum. Plotseling leert de altijd wat passieve Christian zichzelf en zijn plek in de wereld kennen. Is hij werkelijk zo humaan en progressief als hij dacht?

 

De film is een provocerende satire op de kunstwereld waarin de grenzen van politieke correctheid, artistieke uiting en de vrijheid van meningsuiting met veel humor worden onderzocht.

 

 

 

  Dinsdag 27 februari om 20.15 uur 

 

Una Mujer Fantástica                   

 

Regie       Sebastián Lelio

 

Acteurs    Francisco Reyes, Daniela Vega, Amparo Noguera e.a.

 

Land        Chili, 2017 / 104 minuten

 

Prijzen                  Zilveren Beer Filmfestival Berlijn

 

 

 

 

 

Una Mujer Fantástica begint als een prachtig sprookje in een licht surrealistische sfeer. Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando zijn verliefd, gelukkig en bezig een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Maar wanneer hij plotseling komt te overlijden is het leven zoals Marina dat kende plotseling voorbij. Pas dan begint het te dagen: Marina  is transgender. Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. Zowel de artsen als de familie van Orlando zijn argwanend over haar exacte rol bij zijn dood. Terwijl er een onderzoek wordt gestart, sluit zijn familie, die de relatie nooit heeft geaccepteerd, haar volledig buiten. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn. Daarbij gooit ze haar ontembare levenslust en droge humor in de strijd.

 

 

 

VPRO ‘Strijdbare, fantasievolle film.’****)

 

 

 

  Dinsdag 6 maart om 20.15 uur

 

Victoria & Abdul                       

 

Regie       Stephen Frears

 

Acteurs    Judi Dench, Michael Gambon, Olivia Williams, Eddie Izzard e.a.

 

Land        Groot Brittannië, Verenigde Staten, 2017 /112 minuten

 

Prijzen    Truly Moving Picture Award Heartland Film

 

 

 

 

 

Victoria & Abdul vertelt het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen Koningin Victoria  en Abdul Karim, een jonge klerk uit India. Terwijl in 1887 de voorbereidingen rond haar Gouden Jubileum in volle gang zijn, krijgt koningin Victoria steeds meer moeite met de strenge regels aan het hof. De jonge klerk Abdul Karim is vanuit India afgereisd om te helpen bij de vieringen. Ondanks dat hem op het hart is gedrukt dat hij de vorstin in geen geval mag aankijken als hij haar ontmoet, doet hij dat toch en glimlacht zelfs. Er is een klik tussen de twee en er ontstaat een bijzondere vriendschap. De mensen om hen heen proberen de band te verbreken maar dat maakt hun vriendschap alleen maar hechter. 

 

Door Abdul kijkt Victoria met andere ogen naar haar leven en de wereld om haar heen.

 

De film is gebaseerd op het boek ‘Victoria & Abdul: The True Story of the Queen’s Closest Confidant’ van Shrabani Basu.

 

 

 

Judi Dench is kostelijk als koningin Victoria in deze historische film.

 

 

 

 

 

  Dinsdag 13 maart om 20.15 uur

 

Mother!            

 

Regie        Darren Aronofsky

 

Acteurs     Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris e.a.

 

Land         Verenigde Staten, 2017 / 121 minuten

 

Prijzen     Gouden Leeuw nominatie Filmfestival Venetië

 

 

 

               

 

Mother! is anders, uniek en heftig, maar blinkt uit in durf, camerawerk, en acteerprestaties. De film is één grote bijbelse en allegorische verwijzing. Heftige en choquerende beelden worden gebruikt om deze verwijzingen aan de kijker duidelijk te maken, echter niet alle gebeurtenissen zijn op het scherm te zien, zodat je veel zelf kunt interpreteren. Mother! is een ingewikkelde film om te begrijpen.

 

 

 

Dat maakt het ook een van de meest interessante films van de laatste paar jaren. 

 

We maken kennis met een koppel dat in een afgelegen landhuis woont. Zij is een stuk jonger dan hij en kijkt enorm tegen haar man op. Hij is een succesvolle schrijver met een writer’s block, die zijn diva-achtige kuren op zijn jonge bruid botviert. Zij lijkt dit te accepteren.

 

Op een avond wordt er op de deur geklopt en staat er een man op de stoep. Hij beweert op zoek te zijn naar een bed & breakfast. Ze bieden hem onderdak aan. De volgende dag staat ook de vrouw van de vreemdeling op de stoep. Plotseling komen er steeds meer mensen hun huis en leven binnendringen!

 

Wat dan volgt is totale gekte, een explosie van vreemde interacties, bizarre personages, extreem geweld en verbijsterende symboliek!

 

Recensenten noemen deze film “waanzinnig”, “onvoorspelbaar” en vooral “níet voor iedereen”!

 

 

 

  Dinsdag 20 maart om 20.15 uur

 

Die Mitte der Welt                   

 

Regie        Jacob M. Erwa

 

Acteurs     Louis Hofmann, Nina Proll, Sabine Timoteo e.a.

 

Land         Duitsland, Oostenrijk , 2017 / 115 minuten

 

Prijzen     Bavarian Film Award - beste regie,

 

                  Austrian Film Award - beste muziek

 

 

 

 

 

De 17-jarige Phil woont met zijn tweelingzus Diane en hun moeder in een oud herenhuis in een klein plaatsje ergens in Duitsland. Ze zijn de buitenbeentjes van het dorp. Niet eens doordat Phil homo is, dat is in elk geval in hun gezin geen enkel probleem en ook niet voor zijn beste vriendin Kat. Maar zijn moeders vrije leven valt niet bij iedereen in goede aarde. Wanneer Phil terugkeert naar huis na een zomerkamp gaat hij ervan uit dat er zoals gewoonlijk niets is gebeurd. Maar de stemming tussen zijn moeder Glass en zijn zus is ijskoud. In plaats van op zoek te gaan naar de aanleiding van het geschil, laat Phil stilzwijgend de zaak rusten. Hij besteedt de rest van de vakantie veel liever met zijn tijd door te brengen met zijn beste vriendin Kat, een van de weinige mensen die van Phils familie houdt zoals ze is. Maar dan is het alweer tijd om naar school te gaan. Er komt een nieuwe jongen in de klas, de knappe en atletische Nicolas. Gebaseerd op de bekroonde roman van Andreas Steinhoefel is dit een heerlijke film waarin de verliefdheden, onzekerheden en verlangens van het opgroeien op frisse wijze worden getoond, gekruid met een dosis kitsch en met een zeer aanstekelijke cast.

 

 

 

  Dinsdag 27 maart om 20.15 uur 

 

The Glass Castle                     

 

Regie        Destin Daniel Cretton

 

Acteurs     Brie Larson, Woody Harrelson, Naomi Watts e.a.

 

Land         Verenige Staten, 2017 / 127 minuten

 

 

 

                 

 

The Glass Castle is een innemend biografisch drama, gebaseerd op de gelijk

 

namige bestseller-memoires van schrijfster Jeannette Walls.

 

 

 

Zij groeide op bij unieke familie, een groep disfunctionele nomaden en leidt een  zwervend bestaan met een excentrieke kunstenaar als moeder en een kleurrijke, maar volledig onaangepaste alcoholische vader. Ondanks zijn onvoorspelbaar en excentriek gedrag lukt het hem zijn kinderen van alles te leren over het universum en daagt hij hen uit hun eigen droomwereld te creëren. Wanneer haar vader steeds vaker ontspoort en het gezin steeds verder aan lager wal raakt, weet Jeannette zich te ontworstelen en vindt ze haar eigen weg. Er zijn vele momenten van liefde en poëzie, toch weegt deze excentrieke levensstijl zwaar. De kinderen dromen maar van één ding... een normaal leven.

 

 

 

De film schakelt tussen de jeugd en het volwassen leven van de hoofdpersoon en is - ondanks alles – een warm verhaal, doorspekt met wederzijdse genegenheid en empathie.

 

 

 

 

 

   
   
   
   
   
   

Volg ons