Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Filmliga

 

Van de voorzitter,

 

Beste filmliga leden

 

We leven met elkaar in een bijzondere tijd. Wie had ooit kunnen denken dat we niet naar de film zouden kunnen en mogen gaan.

Gelukkig gaat Nederland weer van het slot en ook Smoky heeft zijn deuren geopend.

Daarom ligt dit boekje voor u, de filmliga Stadskanaal gaat weer draaien!

Niet alles in Smoky gaat op dezelfde vertrouwde wijze als voor de corona crisis.

Er zullen nog een tijdje beperkingen zijn, bijvoorbeeld ten aanzien van het aantal bezoekers.

Het is mogelijk om een kaartje aan de kassa te kopen maar ik raad u aan om van tevoren te reserveren.

Vol is vol en dat gaat snel in de anderhalve meter samenleving.

Er wordt aangegeven op welke plaatsen u mag gaan zitten en dat zal niet altijd op uw vertrouwde plekje zijn.

Gelukkig is de Smoky service er wel, een drankje bestellen kan.

Wat niet verandert is wat de Filmliga u te bieden heeft.

Mooie films van goede kwaliteit van over de hele wereld.

Het bestuur hoopt u dan ook op dinsdag 1 september te mogen verwelkomen.

 

Namens het filmliga bestuur,

Anneke Verweij

Voorzitter

 

 

Dinsdag 22 september om 20.15 uur  

Little Women

Regie        Greta Gerwig

Acteurs     Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson, Meryl Streep e.a.

Land          Verenigde Staten, 2019 / 135 minuten

 

Prijzen       Oscar en Bafta Film Award voor Best Costume Design

  

                 

De roman Little Women van Louisa May Alcott prikkelt al ruim honderd jaar lang de fantasie van filmmakers en is ook al verschillende malen verfilmd. Deze versie is een allesbehalve stijf en ouderwets kostuumdrama geworden. De film vertelt op vernieuwende wijze het verhaal over aspirant-schrijver Jo March en haar drie zussen Meg, Beth en Amy die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, als vader aan het front is, dromen van het kunstenaarschap. Maar hoeveel talenten en ambities ze ook hebben (schrijven, schilderen, musiceren, acteren), de samenleving dirigeert ze richting huwelijk, moederschap en huishouden. Jo, het energieke jongensachtige type van het viertal, jaagt haar dromen na en de film laat zien hoe ingewikkeld dat toen was. Het epos-achtig kostuumdrama over het wel en wee van de zussen, en vooral de wording van schrijver Jo March, is gekneed naar het evenbeeld van de schrijfster van de gelijknamige roman, Louisa May Alcott. In deze versie husselt de regisseuse heden en verleden door elkaar: vanuit New York denkt Jo in flashbacks terug aan de tijd van haar jeugd in Orchard House. Little Women is misschien wat zoet, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. De herkenbare dilemma’s van het volwassen worden, lopen als een rode draad door de film.

 

Dinsdag 29 september om 20.15 uur  

Systemsprenger (System Crasher)

Regie        Nora Fingscheidt

Acteurs     Helena Zengel, Albrecht Schuch e.a.

Land          Duitsland, 2019 / 119 minuten

 

Prijzen       Zilveren Beer Filmfestival Berlijn. Publiekswinnaar Noordelijk Filmfestival                  Leeuwarden. Duitse inzending Oscars  

                 

Benni  is een negenjarige wildebras die door een jeugdtrauma worstelt met

paniekaanvallen en agressief gedrag. Zij hunkert naar een warm en permanent thuis. Haar alleenstaande moeder kan haar dat niet bieden, waardoor de sociale diensten zich over het meisje ontfermen. Ze houdt het alleen in geen enkel pleeggezin lang vol, ondanks de vele inspanningen van de wanhopige maatschappelijk werkster mevrouw Bafané. Haar laatste hoop is Micha, een jonge anti-agressiecoach, wiens taak het is om Benni naar school te begeleiden. De titel van de film verwijst naar de onofficiële, controversiële naam die gegeven wordt aan kinderen die door de mazen slippen van het net van de Kinderbescherming.

 

Systemsprenger is een indringend en confronterend drama. Regisseur Fingscheidt ontving veel lof voor de manier waarop zij hoofdrolspeelster Helena Zengel tot volledig authentiek en emotioneel aangrijpend spel wist te brengen.De film  won vele prijzen.

 

NRC: “Knappe debuutfilm met verbluffende hoofdrol”.

 

Dinsdag 6 oktober om 20.15 uur  

For Sama

Regie        Waad al-Kateab, Edward Watts

Acteurs     Hamza Al-Khateab (Zichzelf), Sama Al-Khateab (Zichzelf) e.a.

Land          Groot-Brittannië, 2019 / 100 minuten

 

Prijzen       60 filmprijzen o.a. Filmfestival Cannes Golden Eye, publieksprijs IDFA

 

  

Een jonge arts en een jonge journaliste worden tijdens de Syrische burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby. Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast, daarbij onbewust inzoomend op de verhalen over (over)leven en medemenselijkheid, en niet op die van dood en vernieling. Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal, dat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het

dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen?

 

For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. De documentaire van de Syrische filmmaker en burgerjournalist Waad al-Kateab en regisseur

Edward Watts won op het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste

Documentaire.

 

Dinsdag 13 oktober om 20.15 uur  

Un Fils

Regie        Mehdi Barsaoui

Acteurs     Sami Bouajila, Najla Ben Abdallah, Youssef Khemiri e.a.

Land          Tunesië, 2019 / 95 minuten

 

Prijzen       Young Talent Award Filmfestival Hamburg

 

  

Un Fils is een meeslepend familiedrama en indrukwekkend debuut van de Tune-sische regisseur

Mehdi Barsaoui.

 

Tunesië, zomer van 2011. Tijdens een familievakantie beleven Fares en Meriem gelukkige dagen met Aziz, hun 11-jarige zoon. De vakantie eindigt in een catastrofe voor het gezin. Ze rijden per ongeluk langs een vuurgevecht tussen islamitische strijders, waardoor Aziz op de achterbank door een kogel wordt geraakt. Wat volgt is een race tegen de klok, waarbij Fares en Meriem geconfronteerd worden met tegenstrijdige emoties en moeilijke keuzes. In een serie wendingen legt het verhaal op ingenieuze wijze de realiteit van de huidige Tunesische samenleving bloot. Un Fils ging in première op het Filmfestival van Venetië, waar de film geselecteerd werd voor de Orrizonti-competitie. Sami Bouajila won daar de prijs voor beste acteur voor zijn vertolking van Fares. Op het Internationaal Film Festival van Rotterdam (IFFR) werd de film omarmd door het publiek.

 

Dinsdag 20 oktober om 20.15 uur  

 Les Plus Belles Années d’une Vie

Regie        Claude Lelouch

Acteurs     Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant, Marianne Denicourt e.a.

Land          Frankrijk, 2019 / 90 minuten

 

  

Dit is na meer dan 50 jaar het vervolg op Gouden Palm-winnaar Un homme et une femme (1966). Dit vervolg gaat over liefde die niet uitdooft en de tand des tijds heeft doorstaan. Het is een hymne aan het leven, opnieuw meesterlijk geregisseerd door Claude Lelouch. Ze kenden elkaar lang geleden: een man en een vrouw wiens prachtige en onverwachte romance ontroerde in Un homme et une femme. Maar nu voormalig autocoureur Jean-Louis zich steeds meer lijkt te verliezen in zijn herinneringen, probeert zijn zoon hem te herenigen met de vrouw die hij destijds niet kon koesteren, maar waar zijn geheugen en dromen nog steeds vol van zijn. Anne en Jean-Louis ontmoeten elkaar weer en hun verhaal gaat verder waar het stopte, vijftig jaar eerder. Het acteerwerk van Aimée en Trintignant (intussen beide over de 80) is nog even goed en indrukwekkend als vijftig jaar geleden. Heb je destijds Un homme et une femme niet gezien? Geen probleem, want er zijn genoeg flashbacks die je een goed beeld geven van de eerste film. En als Anne en Jean-Louis herinneringen ophalen, rijden we met hen mee door de straten van Parijs op een vroege zondagochtend, met muziek uit Un homme et une femme….ook voor ons een herinnering aan vijftig jaar geleden! Hartverwarmende roadmovie over een vriendschap tussen twee outcasts, op zoek naar familie en geborgenheid.

 

Dinsdag 27 oktober om 20.15 uur  

Adam

Regie        Maryam Touzani

Acteurs     Lubna Azabal, Aziz Hattab, Nisrin Erradi e.a.

Land          Marokko, 2020 / 98 minuten

 

Prijzen       Filmfestival Cannes: genomineerd voor Queer palm en Un certain Regard                  AwardUn Certain Regard Award

  

                 

Samia, ongehuwd en zwanger, is in de straten van Casablanca op zoek naar onderdak. Ze belt bij verschillende deuren aan, maar wordt overal weggestuurd. En ook Abla wil deze jonge zwangere vrouw, die plompverloren om hulp vraagt, eigenlijk direct wegsturen. Maar dat is buiten haar achtjarige dochter Warda gerekend. Vooruit dan: ze zal deze verloren ziel enkele nachten onderdak geven. In dit even bescheiden als empathische regiedebuut is direct duidelijk dat de levens van de twee vrouwen zijn getekend door de patriarchale Marokkaanse maatschappij. En voor Abla, die weduwe is en alleenstaande moeder, zijn haar bescheiden woning en de aangelegen bakkerij waarmee ze haar geld verdient, haar fort dat bescherming biedt tegen de buitenwereld. De details van wat hen hier bracht, worden gaandeweg duidelijk. De vrouwen komen langzaam nader tot elkaar en ondertussen bakken ze in de bakkerij van Abla de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen.

Uiteindelijk wordt de baby geboren, maar Samia staat dan nog voor een belangrijke keuze…..