Filmliga
Dinsdag 3 december om 20.15 uur
Le semeur
Regie Marine Francen
Acteurs Pauline Burlet, Alban Lenoir e.a.
Land Frankrijk, België, 2017 / 98 minuten
Prijzen New Directors Award Filmfstival San Sebastián
De door zichzelf tot keizer gekroonde Napoleon III slaat de opstand van de
republikeinen in 1852 hardhandig neer. In het afgelegen bergdorpje van Violette in de Provence worden alle mannen opgepakt en gedeporteerd, verdacht van republikeinse sympathieën. De vrouwen blijven ontredderd achter. Maar het leven gaat door, er moet gegeten worden, het vee verzorgd, het graan geoogst, het dak gerepareerd. Zwaar werk voor de vrouwen, maar ze slaan er zich, al rouwend, doorheen. Erger is, wanneer er geen zicht op terugkeer van de mannen blijkt, dat het dorp ten dode zal zijn opgeschreven: er zullen geen kinderen meer worden geboren! De jonge vrouwen spreken half schertsend met elkaar af dat, wanneer er een man in het dorp verschijnt ze allemaal met hem het bed zullen delen. Rondreizend hoefsmid Jean is de eerste man die verschijnt. Violette verleent hem gastvrij onderdak. Het vervelende is dat ze verliefd op hem gaat worden en dat botst met de afspraak die er tussen de vrouwen gemaakt is.
Le Semeur (De Zaaier) is de debuutfilm van Marine Francen. Ze baseerde haar film op de novelle van Violette Ailhaud die deze in 1919 schreef, maar die pas in 2006 werd gepubliceerd. Ailhaud zou het verhaal op 84-jarige leeftijd geschreven hebben toen onieuw alle mannen uit haar dorp werden weggerukt de tijdens WO I. Maar over de feitelijke bron blijkt nog discussie te zijn. Buiten twijfel staat dat Marine Francen er een oogverblindende film van heeft gemaakt, als een soort sprookje, een schilderachtige vertelling.
Dinsdag 10 december om 20.15 uur
El Reino
Regie Rodrigo Sorogoyen
Acteurs Antonio de la Torre, Mónica López, Josep Maria Pou e.a.
Land Spanje, Frankrijk 2018 / 132 minuten
Prijzen 30 filmprijzen en 26 nominaties
Witteboordencriminaliteit is al lang niet meer iets van ver weg. Decennia voordat socioloog Edwin Sutherland in 1947 het begrip white-collar-crime introduceerde was duidelijk dat het beeld van de klassieke boef met zwart masker een veel gevaarlijker witte variant kende. In de politieke thriller El Reino (Het Koninkrijk) ontmoeten we de populaire politicus Manuel López Vidal, lunchend met een aantal vrienden in een restaurantje aan ‘zijn’ Spaanse kust. Geanimeerd en ongegeneerd pochen ze over hun duistere lokale zaken en hun minzame opvattingen over de Madrileense partijtop. Manuel kent als geen ander de lokale achterkamertjes en sluit deals die hem en zijn familie een zeer comfortabel leventje bieden. Waardering van partners-in-crime levert hem binnenkort zelfs een topfunctie op.
Maar dan komen er wolken voor de ‘vele zonnetjes’: één van de vrienden wordt gearresteerd op verdenking van corruptie. Tot in de hoogste kringen wordt gevreesd voor posities en verlies van macht. Manuel wordt de achterkamertjes in gejaagd om aan ‘damage control’ te doen. Dat lukt niet en Barbertje (Manuel) moet hangen! Dat laat Manuel niet gebeuren en puur uit eigenbelang gaat hij -om te chanteren- bewijs tegen zijn partijgenoten verzamelen. Plots is Manuel –zélf geen haar beter- de held die corruptie aan het licht brengt. De mix van zijn soms hilarische zoektocht naar bewijzen van de schuld van anderen, de bijtende kritiek én de wijze waarop dit gefilmd en gemonteerd is maakt El Reino (met applaus ontvangen) tot een spannende thriller. Manuel weet zijn doel te bereiken… op één misrekening na.
Dinsdag 17 december om 20.15 uur
Wild Rose
Regie Tom Harper
Acteurs Julie Walters, Jessie Buckley e.a.
Land Groot Brittanië, 2018 / 101 minuten
Prijzen Dublin International Film Festival de award voor Beste Actrice
Zo lang als ze zich kan herinneren, droomt de jonge moeder Rose-Lynn Harlan er al van om naar Nashville te verhuizen en countryster te worden. Maar ze woont in Glasgow, waar ze met haar cowboyhoed en witte laarzen zo goed en zo kwaad als het kan een bestaan probeert op te bouwen voor zichzelf en haar kinderen. Haar moeder Marion heeft haar buik vol van Rose-Lynn’s Nashville-onzin. Als surrogaatmoeder voor Rose Lynn’s kinderen wil ze dat haar dochter eindelijk verantwoordelijkheid neemt voor haar leven. Wild Rose is een vertederend portret van een ongepolijste maar getalenteerde jonge vrouw, een hartverwarmende film over moeders en dochters, over dromen en realiteit en over muziek waar je onmogelijk stil bij kunt blijven zitten. Een swingend slot van ons najaarsprogramma. Jessie Buckley schittert als de muzikale wildebras uit Glasgow. Voor deze vertolking van Rose-Lynn ontving ze tijdens het Dublin International Film Festival de award voor Beste Actrice.
Filmliga Wintermatinee
Zondag 5 januari om 15.30 uur
Fisherman’s Friends
Regie Chris Foggin
Acteurs Tuppence Middleton, Daniel Mays, James Purefoy e.a.
Land Verenigd Koninkrijk, 2019 / 112 minuten
Deze feelgood film speelt zich grotendeels af in het prachtige Cornwall en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een groep vissers die met zijn zeemansliederen onverwacht de hitlijsten van Engeland bestormt. Als de bijdehante Danny, een muziekproducent uit Londen, met zijn collega’s in Port Isaac is voor een vrijgezellenfeest, ziet hij de Fisherman’s Friends op de kade zingen en wordt hij gegrepen door hun optreden. Danny is vastberaden een platencontract voor hen af te sluiten, maar deze vissersmannen zijn behoorlijk eigenwijs en er niet van overtuigd dat ze een manager nodig hebben. Intussen wordt de platenbaas steeds meer verliefd op het knusse dorpje, maar dat is niet de enige reden waarom hij wil blijven. Hij krijgt hij ook een oogje op de dochter van een van de koorleden. De oprechte en onbevangen karakters van de zeebonken leren Danny wat uiteindelijk echt belangrijk is in het leven.
Dinsdag 7 januari om 20.15 uur
Instinct
Regie Halina Reijn
Acteurs Carice van Houten, Marwan Kenzari e.a.
Land Nederland, 2019 / 98 minuten
Prijzen Variety Piazza Grande Award Film Festival van Locarno
Instinct is een psychologische thriller over een psychiater en haar cliënt, een charismatische zedendelinquent die zijn behandelaar tot waanzin drijft. Nicoline is een eigenwijze, ietwat gehavende vrouw die ogenschijnlijk niet klaar is voor de klus die ze aanneemt als gevangenispsychiater in een tbs-kliniek. Hier ontmoet ze Idris, die op het punt staat om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan, een manipulatieve bad boy die de regie in handen lijkt te hebben in de kliniek. Nicole vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicole te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicole ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.
Instinct is het regiedebuut van Halina Reijn, was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2019 en is de Nederlandse inzending voor de Oscar voor Beste Buitenlandse film.
Dinsdag 14 januari om 20.15 uur
Portrait de la jeune fille en feu
Regie Céline Sciamma
Acteurs Adèle Haenel, Noémie Merlant, Valeria Golino, Luàna Bajrami e.a.
Land Frankrijk, 2019 / 119 minuten
Prijzen Best Screenplay, Palme d’Or en Queer Palm Filmfestival Cannes
Hier wordt het levenstempo van Bretagne eind 18de eeuw gespiegeld. Marianne reist naar een afgelegen landgoed om een portret van Héloïse te schilderen, een uit het klooster teruggeroepen non. Haar zus wierp zich van een klif, nu is het haar taak de dynastieke belangen veilig te stellen via een huwelijk: het portret is voor haar aanstaande echtgenoot in Milaan. De bokkige Héloïse weigert echter te poseren, want ze wil helemaal niet trouwen. Marianne krijgt van Héloïse’s moeder opdracht om zich voor te doen als gezelschapsdame en Héloïse stiekem te schilderen. Terwijl ze samen op het strand wandelen, probeert Marianne haar subject stiekem te observeren om haar ‘s nachts te kunnen schilderen. Maar haar vluchtige blikken worden beantwoord…‘De vrouw in brand’ is een terugkerend beeldmotief. In de openingsscène wordt een schilderij getoond met dezelfde titel als de film, waarop een vrouw op een nachtelijk strand loopt met vlammen in de onderrand van haar jurk. De afbeelding beklijft, ook al is ze maar kort in beeld. De twee keren dat de verschijning van Héloïse in combinatie met vuur terugkeert, worden hierdoor extra adembenemend. En er zijn meer visuele vondsten die dit invoelbare verhaal een laag beeldpoëzie meegeven.
Portrait de la jeune fille en feu gaat over de diepe melancholie en intensiteit van een bij voorbaat tijdelijke liefde!
Dinsdag 21 januari om 20.15 uur
Official Secrets
Regie Gavin Hood
Acteurs Keira Knightley, Matt Smith, Ralph Fiennes e.a.
Land Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, 2019 / 112 minuten
Prijzen Publieksprijs Traverse City FF en Provincetown International FF
Katharine Gun werkt als vertaalster bij de Britse geheime dienst. Daar ziet ze op haar scherm een mail voorbijkomen waarin medewerkers van de dienst gevraagd wordt belastend materiaal te verzamelen over VN-leden waarmee die mogelijk onder druk gezet kunnen worden om met een bepaalde motie van de Veiligheidsraad in te stemmen. Het gaat om de motie waarin Tony Blair en George Bush in 2003 de VN vragen om toestemming Irak binnen te vallen, want die heeft toch immers massavernietigingswapens?! Wij hebben nog de beelden op ons netvlies waarin de minister van buitenlandse zaken van de USA, Colin Powell, verkondigt bewijs te hebben dat Sadam Hoessein over zulke wapens beschikt. Katharine is daar verbolgen over en in een impulsieve actie kopieert ze die mail en gaat ze wegen zoeken om dit uiteraard anoniem, want zij heeft geheimhoudingsplicht, naar buiten te brengen. Dan ontrolt zich een ware spionagethriller. Ze komt behoorlijk in het nauw, haar Koerdische echtgenoot dreigt onder meer uitgezet te worden. Ze neemt een advocaat in de arm, maar Margareth Thatcher heeft de wet zó aangepast dat ze zelfs haar advocaat niet de kern van haar zaak mag vertellen. Bij de verfilming van dit waargebeurde verhaal zit je op het puntje van je stoel: kan ze die oorlog tegenhouden? blijft ze overeind onder die druk? wat voor vuil spel wordt daar gespeeld? Zoals we nu weten houdt ze die oorlog niet tegen maar ze weet het publiek wel te ‘pakken’.
Dinsdag 28 januari om 20.15 uur
The Violin Player
Regie Paavo Westerberg
Acteurs Kim Bodnia, Matleene Kuusniemi, Olavi Uusivirta, Misa Lommi, e.a.
Land Finland, 2018 / 124 minuten
In dit degelijke en eigenzinnige overspeldrama ziet een Finse topvioliste haar
carrière bruut doorkruist worden door een verkeersongeluk. De Finse Karin Nordström – ergens in de veertig – reist als violiste de hele wereld rond, totdat ze na afloop van een geslaagde tournee door een auto wordt geschept. Het gruwelijke ongeluk ontneemt haar haar fijne motoriek. Ze zal nooit meer op het podium staan. Na een flinke worsteling met de acceptatie dat ze niet meer kan optreden, gaat ze in op het aanbod om les te geven aan een prestigieus conservatorium. Onder de jonge vioolstudenten daar valt haar oog en oor al gauw op de veelbelovende Antti. In hem herkent ze dezelfde gedrevenheid voor de muziek en haar eigen passie voor de viool. Ondanks het grote leeftijdsverschil en bestaande partners – Karin is getrouwd en heeft een zoon, terwijl Antti samenwoont – ontstaat tussen hen een stormachtige romance. The Violin Player is een romantisch drama over het opgeven van dromen en je laten leiden door ambitie.
Filmliga Wintermatinee
Zondag 2 februari om 15.30 uur
An Unexpected love
Regie Juan Vera
Acteurs Ricardo Darín, Mercedes Morán, Claudia Fontán e.a.
Land Argentinië, 2018 / 136 minuten
Prijzen World Cinema Exchange Award World Cinema Ansterdam
Je hoeft niet per se te scheiden om toch ieder een eigen weg te gaan. In deze film wordt voor Marcos en Ana duidelijk dat hun huwelijk slijtage vertoont en verontrustend vervlakt is. Zoonlief is net de deur uit en de stilte van het klassieke ‘lege nest’ is onontkoombaar. Goeie zaak is… ze steken die gevoelens niet onder stoelen of banken. Ieder hun eigen weg dan maar? Dát lijkt de onafwendbare oplossing. Maar hoe vergaat het twee mensen die zo met elkaar vergroeid zijn? Kan de een nog wel zonder de ander? In An unexpected Love zien we de beide hoofdrolspelers in dat nieuwe bestaan een eigen weg gaan. Een voorspelbaar romantisch drama met zeer sterke en originele komische scènes. Ontwapenend herkenbaar leven we mee met de nieuwe kansen én de twijfels die ook de kop opsteken. Ana stort zich –alle breekbaarheid ten spijt- met een aanstekelijke levenslust op deze nieuwe fase. Die levenslust ziet Marcos niet 1-2-3 zitten; met klunzigheid en vallen en opstaan probeert hij zíjn eigen weg te gaan. Een recensent die de volledige film al gezien heeft weet het zeker; dit is een film voor mensen die de fase van de eerste vlinders ruimschoots gepasseerd hebben en -met die levenskennis- even lekker kunnen lachen om de herkenbaarheid van relatie-slijtage én…. de zekerheid dat (ondanks alles) ouder worden niet alleen maar kommer kwel is.
Dinsdag 4 februari om 20.15 uur
Amazing Grace
Regie Alan Elliott, Sydney Pollack
Acteurs Aretha Franklin, Reverand James Cleveland, Southern California
Community Choir e.a.
Land Verenigde Staten, 2019 / 87 minuten
Prijzen Image Award (NAACP) 2019
Een jonge Aretha Franklin zingt een van de mooiste concerten ooit in deze waanzinnige vijfsterrendocumentaire. Los Angeles, 1972. Onder begeleiding van een bevlogen koor en in aanwezigheid van talloze opmerkelijke gasten (o.a. haar vader en Mick Jagger) neemt Franklin in twee dagen haar legendarische album
‘Amazing Grace’ op. Godzijdank zijn deze extatische sessies op film vastgelegd, al zagen ze door technische problemen tot op heden nooit het daglicht. Regisseur Sydney Pollack, die de leiding over de opnames had, maakte een fout waardoor beeld en geluid niet synchroon liepen. Het materiaal verdween in de kluis. Tot - dankzij digitale technieken - Alan Elliott er in 2008 in slaagde er een film uit te monteren. Aretha Franklin betwistte echter de rechten, hoewel ze in de Detroit Free Press in 2015 zei: ‘I love the film itself’.
Pas nu, na haar dood, kunnen deze legendarische avonden opnieuw tot leven
komen, met o.a. Aretha zittend aan de piano voor een tedere vertolking van
Marvin Gaye’s ‘Wholy Holy’, of staande op de preekstoel voor haar verpletterende vertolking van ‘Amazing Grace’.
Dinsdag 11 februari om 20.15 uur
Før Frosten
Regie Michael Noer
Acteurs Jesper Christensen, Bertil De Lorenzi, Adam Fischer e.a.
Land Denemarken, 2018 / 104 minuten
Prijzen Fipresci Price Norwegian International Film Festival
Striemende wind slaat over het onwillige land in het Denemarken van 1850, waar een oude boer zijn gezin in leven probeert te houden. Før Frosten is een intens en fysiek gefilmd drama over een trotse zelfstandige boer die een barre strijd voert tegen winters en grootgrondbezitters. Een weduwnaar in een guur stuk donker Denemarken die thuis vier lijven in leven moet houden maar net genoeg heeft om ’s avonds een bord pap op tafel te zetten. Met het vooruitzicht op wederom een harde en onverbiddelijke winter, besluit Jens zijn dochter te laten trouwen met de zoon van zijn buren. Maar wanneer een rijke boer uit de omgeving Jens’ land wil kopen, ziet hij dit als een mogelijkheid op een wellicht nog betere toekomst.
Før Frosten vertelt het hartverscheurende verhaal van een boer in het 19e eeuwse Denemarken, wiens harde beslissing het lot van zijn familie voor altijd zal beïn-vloeden.
Dinsdag 18 februari om 20.15 uur
Blinded by the light
Regie Gurinder Chadha
Acteurs Viveik Kalra, Hayley Atwell, Rob Brydon, Kulvinder Ghir e.a
Land Verenigd Koninkrijk, 2019 / 118 minuten
Prijzen Truly Moving Picture Award Heartland Film 2019
Een inspirerend drama van Gurinder Chadha over een jongen die dankzij muziek zichzelf en zijn familie beter leert kennen. Javed is een Britse tiener van Pakistaanse komaf die in 1987opgroeit in het Engelse stadje Luton. Het is een periode van racisme en economische malaise. Om te ontsnappen aan de intolerantie van de stad en de starheid van zijn traditionele vader schrijft Javed gedichten. Als een klasgenoot hem de muziek van ‘The Boss’ laat horen, ziet Javed de parallellen tussen de indringende teksten van Bruce Springsteen en de arbeidersklasse waartoe hij behoort. Door de muziek van Springsteen vindt Javed zijn eigen stem en leert hij daarmee uiting te geven aan de dingen waarvan hij droomt.
Blinded by the Light is losjes gebaseerd op ‘Greeting from Bury Park’, de bekroonde memoires van Sarfraz Manzoor, journalist bij The Guardian. Bruce Springsteen was enthousiast over dit boek, waarin hij een zo grote rol speelt. Daardoor gaf hij zijn zegen aan de film en bevat de soundtrack de originele nummers van The Boss. Het is een opbeurend verhaal over moed, liefde, hoop, familie en de unieke wijze waarop muziek de menselijke geest verheft.
Dinsdag 25 februari om 20.15 uur
The Farewell
Regie Lulu Wang
Acteurs Shuzhen Zhao, Awkwafina, X Mayo e.a.
Land Verenigde Staten, 2019 / 100 minuten
Prijzen Publieksprijs Atlanta FF en Sundance FF
De Chinees-Amerikaanse Billi woont al vanaf haar zesde met haar familie in Amerika, maar haar oma en diens zus wonen nog steeds in China. Als blijkt dat oma terminale longkanker heeft, wil de familie haar bezoeken. Oma weet zelf echter niets van haar ziekte, want dat wil men voor haar geheim houden. Onder het mom van een (haastig geplande) bruiloft van een neef kan ook daadwerkelijk de hele familie komen, want anders valt het te veel op en zal oma denken dat er iets is. Maar Billi kan beter thuisblijven, vindt de familie. Want zij vindt, met haar inmiddels Amerikaanse normen en waarden, dat oma het gewoon moet weten. En daarom gaat ze toch!
The Farewell is een verfrissende film die inzichtelijk maakt wat cultuurverschil soms met mensen doet. Er is voor beide kanten iets te zeggen. De emotie die erbij komt kijken wordt alleen door iedereen anders geuit. Dat blijkt vooral uit de laatste scène, die toch wel memorabel is te noemen. Dit waargebeurde verhaal over een Chinees-Amerikaanse studente, die door de ziekte van haar oma plotseling weer in het China van haar jeugd terug is en door de familieperikelen moet zien te navigeren, is grappig én aangrijpend!