Filmliga

 

Dinsdag 11 december om 20.15 uur  

Figlia Mia (Daughter of Mine)

Regie       Laura Bispuri

Acteurs    Alba Rohrwacher, Valeria Golino, Sara Casu e.a.

Land        Italië, Duitsland, Zwitserland, 2018 /116 minuten

Prijzen    Nominatie voor Gouden Beer, Berlijn

                  Juryprijs filmfestival Hongkong 2018

  

                 

Vittoria, een schriel, roodharig, timide meisje wordt beschermend opgevoed door Tina. Wanneer Tina overdag aan het werk is bij de visafslag in het kustplaatsje op Sardinië, past oma op. Vittoria is een beetje een buitenbeentje in de groep klasgenoten, ze loopt dan ook vaak in haar eentje wat rond wanneer ze van school komt. Een rodeo op de kermis trekt haar aandacht, vooral de paarden vindt ze indrukwekkend. Daar houdt zich ook een roodharige vrouw op die kennelijk populair is bij die ruige stoere cowboys: die willen allemaal iets met haar. Wanneer moeder Tina er langs komt trekt die Vittoria hardhandig en bestraffend van die plek weg. Maar Vittoria is nieuwsgierig geworden naar die roodharige, wat slordige en vuilbekkende vrouw in die omgeving met paarden. Wanneer ze de kans ziet, als oma even een dutje doet, trekt ze erop uit en zoekt die roodharige vrouw weer op. Die blijkt buiten het dorp op een afgelegen erf te wonen met een hond en een paard. Wanneer die vrouw, Angelica, haar ontwaart nodigt ze Vittoria uit. Angelica blijkt de tegenpool van haar moeder: spontaan-impulsief, onconventioneel, inventief, speels-creatief maar ook arm en met schulden waardoor ze het  huis uit moet. Wanneer moeder Tina ontdekt dat Vittoria met Angelica omgaat wordt ze boos, verontrust en krijgt Vittoria huisarrest. Dat werkt averechts: Vittoria wordt steeds ondernemender en inventiever in het ontlopen van haar huisarrest. Moeder Tina blijkt met iets te worstelen en drijft Vittoria steeds meer in de armen van Angelica. De gesprekken die Vittoria opvangt tussen haar ouders brengen een onthutsende waarheid aan het licht maar versterken tegelijkertijd het gevoel dat ze al een tijdje had en ze neemt een ingrijpend besluit. Het timide meisje toont zich nu overtuigt en krachtig waarmee ze zich sterk gaat aftekenen tegen de twee volwassen vrouwen die allebei op hun eigen manier met het leven worstelen. Een krachtig realistisch psychologisch drama in een ruig landschap met overtuigend spel van de drie vrouwen.

 

 

Dinsdag 18 december om 20.15 uur

Lean on Pete

Regie       Andrew Haigh

Acteurs    Charlie Plummer, Steve Buscemi e.a.

Land        Verenigd Koninkrijk, 2018  / 122 minuten

 

Prijzen    7 filmprijzen waaronder MarcelloMastroianni Award FF Venetië

 

                 

De introverte tiener Charley kent weinig vastigheid. Als zoon van een alleenstaande vader die moeite heeft zijn eigen leven op de rails te houden, kent hij weinig zekerheden en is hij vaak op zichzelf aangewezen. Wanneer ze naar Portland verhuizen, hoopt hij op een nieuwe start. Charley vindt er werk bij Del Montgomery, een doorgewinterde paardentrainer. Samen met jockey Bonnie reizen zij langs paardenraces in stoffige stadjes. Wanneer Charley hoort dat zijn lievelingspaard – genaamd Lean on Pete – is afgeschreven en verkocht zal worden, gaat er bij hem een knop om en gaat hij er met Lean on Pete vandoor. Hij maakt een gevaarlijke tocht door de uitgestrekte wildernis van Oregon en Wyoming, op zoek naar de geliefde tante die hij al jaren niet meer heeft gezien. Dit zou een sentimenteel verhaal en melodramatisch tienerdrama kunnen worden over een eenzame jongen op zoek naar genegenheid, maar die kant gaat het niet op. Regisseur Andrew Haigh heeft er een intelligent, rauw en intiem drama van gemaakt die gaat over de armoede van de Amerikaanse sociale onderklasse, over de hang naar geborgenheid en volwassen worden. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Willy Vlautin. De hoofdrolspeler Charlie Plummer schittert en is ontwapenend in zijn jeugdige onschuld. Hij won op het festival van Venetië de MarcelloMastroianni Award, de prijs voor beste jonge acteur.

 

Filmliga Wintermatinee

Zondag 6 januari om 15.30 uur

Girl

Regie       Lukas Dhont

Acteurs    Victor Polster, Arieh Worthalter, Valentijn Dhaenens e.a.

Land        België, Nederland, 2018 / 105 minuten

 

Prijzen    Debuterend regisseur Lukas Dhont werd bekroond met de prestigieuze                    Camera d’Or, Prix Fipresci, Queer Palm

              

                 

Girl is een tedere en zintuiglijke film over de dromen en verlangens van een pubermeisje gevangen in een jongenslichaam.

Lara kreeg bij haar geboorte het lichaam van een jongen mee, maar identificeert zich als vrouw. De Belgische tiener droomt van een carrière als balletdanseres, en is net toegelaten tot een van de meest prestigieuze dansscholen van Brussel. Ondertussen volgt ze een intensieve hormoonbehandeling die haar op weg moet helpen naar de operatie die haar transitie moet voltooien. Door een sterke dosis doorzettingsvermogen en met de hulp van haar vader en broertje baant ze zich een weg door de problemen op de dansschool en de hormoontherapie.

Zo toont Girl ons een jonge heldin die haar eigen lichaam op het spel zet om te kunnen worden wie ze graag zou willen zijn, en is daarmee een confronterend, rauw, en intiem verhaal over gender, biologie en identiteit.

 

Dinsdag 8 januari om 20.15 uur  

Edie

Regie       Simon Hunter

Acteurs    Sheila Hancock, Kevin Guthrie, Paul Brannigan e.a.

Land        Verenigd Koninkrijk, 2017 / 102 minuten

 

Prijzen    Nominee Audience Award Edinburgh International Film Festival

                  Winner Jury Award Berkshire International Film Festival

  

                 

Het is nooit te laat om de bakens in je leven te verzetten en de dingen die je écht wilt doen ook echt te gaan doen. Zelfs niet als je al 83 bent.

 

Haar hele leven heeft Edith – Edie haar plicht gedaan. Ze heeft haar dochter opgevoed, haar dominante en aan een rolstoel gekluisterde man verzorgd, zichzelf weggecijferd. Pas op 83-jarige leeftijd krijgt ze na de dood van haar man eindelijk weer tijd voor zichzelf. Maar dan wil haar dochter haar tegen haar zin in een verzorgingshuis hebben. Dat staat Edie tegen en in een nu-of-nooit-opwelling vertrekt ze naar Inverness, Schotland om daar een inmiddels bijna vergeten oude droom te verwezenlijken: het beklimmen van de uitdagende Mount Suilven. Dat zou ze 30 jaar eerder met haar vader doen, maar ging toen niet door.

In Schotland huurt ze hulp in: de jeugdige Jonny, medewerker bij een bergsportwinkel. Hun leefwerelden kunnen eigenlijk niet verschillender zijn; de samenwerking verloopt dan ook stroef en met de nodige spanningen. Naast de droom van Edie is de relatie tussen hen een belangrijk thema van de film. Een heerlijk avontuurlijke feelgood film vol humor. Dit alles speelt zich af in de adembenemende, beeldschone Schotse hooglanden: de prachtige, woeste, ruige natuur, de eenzaamheid, het wispelturige weer, de mensen en de cultuur.

 

Dinsdag 15 januari om 20.15 uur  

What People will say

Regie       Iram Haq

Acteurs    Adil Hussain, Maria Mozhdah e.a.

Land        Noorwegen, 2017 / 106 minuten

 

Prijzen    Youth Jury Award Film by the Sea International Film Festival  

            

                 

Deze autobiografische film van regisseur Iram Haq won al vele prijzen en is namens Noorwegen ingezonden voor de Oscars. In het aangrijpende en ‘coming of age’ verhaal over de complexe relatie tussen een traditionele Pakistaanse vader en zijn tienerdochter Nisha, die haar eigen weg probeert te vinden in het vrije Noorwegen. Thuis bij haar ouders is ze de perfecte Pakistaanse dochter maar als ze uitgaat met vrienden is ze een echte Noorse tiener. Wanneer ze met haar vriendje wordt betrapt door haar vader, kidnapt hij haar en laat haar achter bij zijn familie in Pakistan. In een land waar ze nooit heeft gewoond, wordt Nisha gedwongen zich te onderwerpen aan de culturele en religieuze doctrines van haar ouders. Een leven vol botsingen, kloven en pijnpunten. Zie daar nog maar eens je eigen weg in te vinden.

 

Dinsdag 22 januari om 20.15 uur  

The Wife

Regie       Björn Runge

Acteurs    Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater, Max Irons e.a.

Land        Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Zweden / 100 minuten

 

Prijzen    Palm Springs International FF Icon Award Clenn Close

  

 

Achter elke grote man schuilt een grote vrouw, heette het vroeger. In The Wife doet zo’n echtgenote in de schaduw een verlate stap naar voren.

Deze publieksfavoriet op het Noordelijk Film Festival gaat over Joan Castleman  die veertig jaar lang haar talent, dromen en ambities heeft opgeofferd voor de

literaire succescarrière van haar charismatische man Joe. Hun pact zorgde voor een stevig huwelijk, maar Joan heeft haar breekpunt bereikt. De dag voordat haar man de Nobelprijs voor Literatuur krijgt uitgereikt, besluit ze een geheim te onthullen waardoor alles in één klap op losse schroeven komt te staan.

Glenn Close is magistraal als de sterke vrouw die achter haar succesvolle man staat in een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt.

 

Dinsdag 29 januari om 20.15 uur  

Todos lo saben

Regie       Azghar Farhadi 

Acteurs    Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darin e.a.

Land        Spanje, 2018 / 132 minuten

 

Prijzen    Genomineerd voor de Gouden Palm in Cannes

  

                 

Laura, een Spaanse die in Argentinië woont, keert voor het trouwfeest van haar zus met haar gezin terug naar haar geboortedorp in Spanje. De bruiloft is één grote reünie met de hele familie, dorpsvrienden en haar oude liefde Paco. Muziek en dans en drank. Maar dan verstoort de verdwijning van Laura’s dochter ruw de vrolijke familiebijeenkomst. In de zoektocht naar Laura’s dochter komen vragen, antwoorden en lang verborgen familiegeheimen boven drijven. Oude wonden worden opengereten, zoals bv. een vete over een stuk grond, maar ook de abrupt afgebroken romance tussen Laura en wijnboer Paco lijkt te gaan herleven. Wanneer een duif in de klokkentoren, het oude liefdesnestje van Laura en Paco, van daaruit haar gevoeg doet op Paco’s jasje, weet je dat het verleden lelijke vlekken gaat maken in deze film. Hoe moet dat eindigen? Todos lo saben (Wat iedereen weet) is de nieuwe film van de Iraanse regisseur en tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi (A Separation, The Salesman). De

psychologische thriller was de openingsfilm van het filmfestival van Cannes. Met Penélope Cruz en Javier Bardem in de hoofdrollen gaat deze film in elk geval

minimaal voor twee sterren. Wij vonden hem ruim vier sterren waard. U mag nu zelf gaan oordelen.

 

 

Filmliga Wintermatinee

Zondag 3 februari om 15.30 uur

De dirigent

Regie       Maria Peters

Acteurs    Christanne de Bruijn, Richard Sammel, Benjamin Wainwright e.a.

Land        Nederland / 137 minuten

 

Prijzen    SCENECS International Debut Film Festival - Best Acting Talent Award

                  Christanne de Bruijn

 

                 

Amerika 1926. De 24-jarige Nederlandse Antonia Brico is als kind met haar ouders geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar wordt door niemand serieus genomen. Zelfs haar pianoleraar adviseert haar om geen toelating te doen voor het conservatorium. Omdat ze toch niets meer te verliezen heeft, keert ze terug naar Nederland, waar ze de beroemde dirigent Mengelberg smeekt om haar les te geven. Mengelberg ziet dat niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in meer kans blijkt te maken. Na een tweejarige studie aan de Rijksacademie voor Muziek zal ze daar als eerste vrouw het wereldberoemde Berlijns Philharmonisch Orkest leiden. De spanning wordt haar bijna te groot, als de liefde van haar leven haar voor het blok zet. Wat zal Antonia kiezen?

 

Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Eind jaren ’20 van de vorige eeuw was Antonia Brico de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonieorkesten dirigeerde. Tot voor kort lukte het vrouwen nauwelijks om aan de top van de wereldranglijst van belangrijkste dirigenten te komen. Dit jaar benoemde het Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chefdirigent!

 

Dinsdag 5 februai om 20.15 uur  

Cold War

Regie       Pawel Pawlikovski

Acteurs    Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza e.a.

Land        Polen, 2018 / 84 minuten

 

Prijzen    Poolse inzending Cannes 2018, winnaar Golden Lion Gdynia 2019

  

                 

Het mooie van deze recensie is dat we als Programmacommissie van de Filmliga deze film al gezien hebben. We weten hier dus veel meer van dan een tweeminuten-trailer en recensies van professionele voorbeschouwers. Cold War is –zoals een van hen het formuleert: “Eén van die zeldzame films waarop niets aan te merken valt; een voldragen meesterwerk!” En dat onderschrijven we van harte.

 

Direct bij de start van de film klinkt betoverende Poolse volksmuziek en wordt de kijker ondergedompeld in de naoorlogse en vroeg-vijftiger jaren. We maken mee hoe de Koude Oorlog zich langzamerhand ontwikkelt en hoe een Pools koor met een prachtig repertoire volksmuziek via partij-invloed meer en meer verwordt tot een communistisch volksensemble. Tussen de hoofdrolspelers Zula (een zangeres met een mysterieus verleden dat de Partij uiteraard kent) en Wiktor (de dirigent/componist) ontstaat een wispelturige liefdesrelatie met muziek als gedeelde passie. Die passie én hun hang naar vrijheid brengt hen uiteindelijk in het Parijs van de vroege 50-er jaren. In dat vrije Westen evolueert hun Poolse volksmuziek –Pools gezongen- qua klankkleurrijkdom naar cool jazz.

Cold War neemt ons via de muziekcultuur mee terug naar een tijd waarin de steeds heftiger Oost-West verhoudingen in Europa de voorbode bleken voor de bouw van de Muur in 1961. En dat al in zwartwit en een ongewoon haast vierkant filmbeeld.

 

Cold War zién is… ontkomen aan een gemiste kans!

 

Dinsdag 12 februari om 20.15 uur  

Burning

Regie       Chang-dong Lee

Acteurs    Steven Yeun, Jong-seo Jeon e.a.

Land        Zuid-Korea, 2018 / 148 minuten

 

Prijzen    13 prijzen en 31 nominaties o.a. Gouden Palmnominatie en

                  Fipresci-prijs FF Cannes

                 

Jong-su is bezorger in Seoul. Tijdens zijn werk komt hij Hae-mi tegen, die uit hetzelfde dorp komt. Zij werkt als danseres voor winkels in Seoul om mensen naar binnen te krijgen. Ze is daarnaast een fascinerend personage met een voorliefde voor pantomime. Jong-su raakt steeds meer in de ban van de ongrijpbare Hae-mi. Dan gaat Hae-mi plotseling op vakantie naar Afrika. En als ze terugkomt heeft ze een nieuwe vriend: Ben. De verbouwereerde Jong-su mag Ben vanaf het begin niet. Ben is een soort van ‘Great Gatsby’, een rijke jongen van wie we eigenlijk niet weten wat hij doet. Wanneer Ben een vreemde bekentenis doet, raakt Jong-su steeds meer geobsedeerd door hem. Als kijker vraag je je wel voortdurend af: wat is echt, en wat niet?

Burning gaat over fragiele mannelijkheid, erfelijke agressie en rauwe jaloezie, maar ook over de nare gevolgen van eenzaamheid. Tegelijk schetst de regisseur de enorme klassenverschillen die bestaan in zijn land, dat verscheurd wordt tussen tradities van het platteland en hyperkapitalistische verwesterde toekomst.

En dan is er nog die prachtige titel. Die verbeeldt Hae-mi’s allesverterende verlangen om écht te leven, Jong-su’s door liefdesverdriet en onmacht aangevuurde woede, maar ook de brandende sensatie waarmee je als kijker achterblijft: dat zeldzame, warme gevoel dat je net een klein meesterwerkje gezien hebt

 

Dinsdag 26 februari om 20.15 uur  

Woman at war

Regie       Benedikt Erlingsson

Acteurs    Halldóra Geirhardsdóttir, Jóhann Sigurdarson, Juan Estrada e.a.

Land        IJsland, Frankrijk, Oekraïne, 2018 / 101 minuten

 

Prijzen    7 prijzen wereldwijd voor Regie en Beste acteur  

                 

 

Is er iéts zeldzamer dan een intelligente feelgood film die er in slaagt urgente onderwerpen aan te snijden met humor en een bevredigend gevoel van rechtvaardigheid? En díe film hebben we hier! Halla is een al niet meer zo jonge levenslustige single en koordirigente in een IJslands dorpje. Ze wil graag een kind maar een vader heeft ze niet gevonden. Dus heeft ze zich lang geleden aangemeld voor een adoptiekind. Daarnaast heeft ze ook een missie: de uitbreiding van de stroom-’vretende’ en milieu-aantastende aluminiumindustrie tegen te houden. Als een getrainde ‘commando’ weet ze, uitgerust met adequaat gereedschap, in haar eentje de electriciteitsvoorziening stil te leggen. Toevallig zit er in haar koor iemand die op het ministerie werkt en haar heimelijk op de hoogte houdt van de reactie van het bevoegd gezag. Men vermoedt een terroristische organisatie en zet het leger in bij de opsporing. Met hulp van een schapenboer weet ze te ontkomen en slaagt ze er in een tweede ondermijnende actie uit te voeren. Het leger zet vliegend materieel en drones in met warmtecamera’s om de vermeende daders op te sporen maar, inventief als ze is, weet ze zich steeds gedekt te houden. Ondertussen krijgt ze bericht dat er in Oekraïne een adoptiekind op haar wacht. Net als ze alles geregeld heeft om haar adoptiekind op te halen wordt ze, verklikt door een taxichauffeur, opgepakt. Gelukkig heeft ze een tweelingzus die haar te hulp schiet. Onze programmeringscommissie was laaiend enthousiast na het zien van deze film op het Filmfestival in Leeuwarden. Alles zit erin: actie en spanning, humor, muziek waarin je de eindeloze verten van de Veenkoloniën, sorry, van de Oekraïense steppen weerspiegeld ziet met een dot magisch realisme, ongelofelijk verrassend. Wanneer je de film ‘Of Horses and Men’ hebt gezien weet je ongeveer wat je kunt verwachten: deze is namelijk van dezelfde regisseur en dan kom je ook nog een oude bekende tegen . . .