Filmliga

 

 

Dinsdag 11 juni om 20.15 uur  

Das schweigende Klassenzimmer

Regie       Lars Kraum 

Acteurs    Jonas Dassler, Michael del Coco, Sina Ebell e.a.

Land        Duitsland, 2018 / 111 minuten

 

Prijzen      Bavarian Film Award, Film and Literature Award Film by the Sea IFF

  

                 

In 1956 besluit een groep middelbare scholieren in Oost Berlijn hun solidariteit te uiten met de Hongaarse Opstand. De consequenties van hun besluit blijken verstrekkend én onomkeerbaar.

 

Tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo Lemke en Kurt Wächter schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers en tijdens een les houden ze een collectieve stilte van twee minuten. Hun school begint onmiddellijk na het incident een onderzoek: het vermoeden is namelijk dat de leerlingen sympathiseren met de westerse kapitalisten, iets wat in het DDR not done is. Theo komt met een leugen: tijdens de Hongaarse opstand is een beroemde voetballer overleden, Ferenc Puskás. Theo en zijn medestudenten vertellen de directeur dat de twee minuten stilte niet als politiek protest bedoeld was, maar als een manier om Puskás te herdenken. Als het incident onverhoopt terechtkomt bij het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het echter als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt en rijst de vraag hoe lang deze leugen standhoudt. Das schweigende Klassenzimmer is gebaseerd op de ervaringen en het gelijknamige boek van Dietrich Garstka, een van de negentien scholieren die door een simpel gebaar de toorn van het staatsapparaat over zichzelf afriepen.

 

Dinsdag 18 juni om 20.15 uur  

Capharnaüm

Regie       Nadine Labaki

Acteurs    Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole e.a.

Land        Libanon, Verenigde Staten / 120 minuten

 

Prijzen: Oscar nominatie beste niet Engelstalige film

 

                 

De regisseur Nadine Labaki zegt het volgende over haar film: “Misschien zorgt Capharnaüm ervoor dat er in ieder geval eens over deze kinderen wordt gepraat”.

 “Warboel” of “klerezooi” is de vriendelijke betekenis van het titelwoord van de film. De titel maakt dat je geen vrolijke film verwacht, en inderdaad, de inhoud is hartverscheurend. 

 

Het drama gaat over een Syrisch jongetje dat door zijn straatarme ouders wordt verwaarloosd. Zain slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind moet hij helpen het gezin te onderhouden. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan een oudere lokale groenteboer, besluit Zain weg te lopen van huis. Het jongetje ontfermt zich over een Eritrese baby van wie de moeder gearresteerd is omdat ze illegaal in het land verblijft. Dit leidt tot een ongelooflijke roadtrip, met nieuwe vriendschappen en alles beslissende keuzes.  Als Zain terecht moet staan voor een steekpartij klaagt hij zijn ouders aan omdat ze hem op de wereld hebben gezet. De regisseur vond het perfecte jongetje dat zo van de straat geplukt werd en vervolgens ook de perfecte straatbaby. Als duo zijn ze onweerstaanbaar vertederend volgens de filmkrant.

 

Dinsdag 25 juni om 20.15 uur  

Blaze

Regie       Ethan Hawke

Acteurs    Alia Shawkat, Ben Dickey, Charlie Sexton e.a. 

Land        Verenigde Staten, 2018 / 129 minuten

 

Prijzen      Special Jury Prize Sundance Film Festival

  

                 

De kleurrijke singer-songwriter Blaze Foley was een sleutelfiguur in de Texas Outlaw muziekbeweging van de jaren 70 en 80. Hij overleed te jong als onbekende muzikant, maar niet zonder country artiesten als Willie Nelson en Merle Haggard te hebben geïnspireerd. Er worden drie periodes uit het leven van Foley met elkaar verweven: de relatie van Foley met Sybil Rosen (en haar inzet om hem aan een succesvolle carrière te helpen) en Foley’s laatste nacht. Hij werd namelijk op een noodlottige avond doodgeschoten toen hij een vriend wilde helpen. Een gruwelijk ongeluk dat nooit plaats had mogen vinden, maar centraal staat in de film en vrijwel continu terugkomt door de derde lijn die Hawke volgt. Die centreert zich helemaal rond Townes van Zandt die een jaar of vijf na de dood van Foley in een radioprogramma terugkijkt op zijn leven. Ook de depressieve kant van Foley zit in de film. De strijd die hij aangaat, lijkt tussen hem en de buitenwereld te gaan, maar gaat eigenlijk alleen maar tussen hem en hemzelf. Het verhaal in combinatie met zijn muziek maken het een genot om deze film te zien.