Filmliga

 

Dirty God

Regie       Sacha Polak

Acteurs    Vicky Knight, Bluey Robinson, Rebecca Stone en Katherine Kelly e.a.

Land        Nederland, België, Groot Brittannië, Ierland / 104 minuten

 

Prijzen    Genomineerd voor Grand Jury Prize Sundance FF en

                  KNF Award Rotterdam International FF

  

                 

Jade woont samen met haar twee-jarige dochter bij haar moeder in een arbeiderswijk in Londen. Een paar jaar geleden heeft een wraakactie van haar ex haar blijvende littekens in haar gezicht bezorgd. Het bruisende nachtleven was voor Jade en haar vriendinnen een wekelijks hoogtepunt, maar nu wordt ze in clubs geconfronteerd met starende blikken. Hierdoor wordt ze gedwongen een nieuwe definitie van schoonheid te vinden. Ondanks alle pijnlijke ervaringen laat Jade zich niet uit het veld slaan, en neemt ze het besluit om de weg naar zichzelf en haar dochter terug te vinden. DIt is een verhaal over moederschap, moed en zelfacceptatie in het Londen van nu. Het is ook een portret van een sterke vrouw en haar gevecht tussen uiterlijke schoonheid en innerlijke waardigheid.

De 22-jarige Vicky Knight was geen actrice, maar liep wel als kind ernstige brandwonden op. Na anderhalf jaar had Sacha  Polak haar vertrouwen gewonnen en wilde Vicky meewerken aan deze film. Ze heeft wel een uitgesproken missie: “Met de film wil ik aan iedereen laten zien dat er een leven is na brandwonden, een leven dat uit meer bestaat dan alleen operaties.” 

 

Dinsdag 8 oktober om 20.15 uur  

They shall not grow old

Regie       Peter Jackson

Acteurs    Britse soldaten in de Eerste Wereldoorlog

Land        Groot Brittannië, 2018 / 100 minuten

  

                 

Zeg je WOI… en de gruwel van de Verdun-loopgraven wordt genoemd. En natuurlijk onze neutraliteit en de stroom vluchtelingen uit België. Schokkerige, grofgekorrelde zwart/wit filmbeelden en foto’s… die stoffeerden na 14-18 een eeuw ons collectief geheugen. Geschiedenis is steeds opnieuw beschrijven en uitlichten met één doel: proberen het ‘onvermijdelijke’, het wát en hoé, waarom en met welke gevolgen voor wie… te begrijpen. 

They shall not grow old vertelt het verhaal van dé 14-18 hoofdrolspelers tegen wil en dank; de soldaten. Origineel Brits zwart/wit beeldmateriaal dat het bioscooppubliek in 14-18 informeerde over de slagvelden, is met de modernste technieken aangescherpt, verklankt en… van zwart/wit omgezet naar kleur. Met klank en kleur komt WOI ruim 100 jaar na dato weer pijnlijk en haarscherp dichtbij. Het is schokkend te zien; full-color modder en rook, loopgraven vol dood en verderf en golven van manschappen die een wolk van grauw-geel mosterdgas inrennen…dát was WOI. Met een kakafonie aan uniformkleuren, onwaarschijnlijk groen gras en een azuurblauwe hemel wordt ons visueel geheugen gereset.

Jonge mannen waarvan één op basis van een liplees-reconstructie over zijn WOI meldt: “Ik heb alles van mijn jeugd opgeofferd om een job te doen.” Haast surrealistisch leert They shall not grow old ons nog eens dat WOI stond voor gruwel en verdriet, dat winnende en verliezende soldaten met dezelfde waarom-vragen worstelden en –helaas- de kiem bleek voor een oorlog die met neutraliteit niet op afstand gehouden kon worden.

 

Dinsdag 15 oktober om 20.15 uur  

Arctic

Regie       Joe Penna

Acteurs    Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir e.a..

Land        IJsland,  2018 /  97 minuten

 

Prijzen    Gouden camera nominatie FF Cannes

 

  

Als piloot Overgård na een vliegtuigcrash als enige overlevende strandt op de Noordpool wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke kou en volledige afzondering.

De helikopter die hem na weken vindt, crasht door een sneeuwstorm voor zijn ogen neer. Hij weet een vrouwelijke passagier zwaargewond uit het wrak te halen, maar als hij hun beide levens wil redden zal hij zijn kamp moeten verlaten en de levensgevaarlijke reis door het onbekende witte landschap moeten maken…

Deze barre survival speelt zich af in het onherbergzame Noordpoolgebied met in de hoofdrol Mads Mikkelsen (‘Jagten’). Hoewel de Deen pas na zijn dertigste zijn eerste grote filmhit had, behoort Mikkelsen inmiddels tot de top van Hollywood. Arctic ging in première in 2018 tijdens het Internationale Filmfestival in Cannes en werd daar laaiend enthousiast ontvangen. Regisseur Joe Penna, een relatieve nieuwkomer, werd genomineerd voor de Gouden Camera.

 

Dinsdag 22 oktober om 20.15 uur  

Yomeddine

Regie       A. B. Shawky

Acteurs    Rady Gamal, Ahmed Abdelhafiz e.a.

Land        Egypte, Oostenrijk, Verenigde Staten, 2018 / 97 minuten

 

Prijzen    Palme d’Or Filmfestival Cannes

  

                 

Als zeer jong kind werd Beshay door zijn vader achtergelaten in een leprakolonie, midden in de woestijn van Egypte, om nooit meer terug te keren. Ondanks de zware omstandigheden in de leprakolonie heeft Beshay er een redelijk goed leven weten op te bouwen. Dit verandert als zijn vrouw overlijdt. Zelfs dan weet de man zichzelf bij elkaar te rapen en een zoektocht in te zetten naar zijn biologische vader in het zuiden van Egypte. Samen met het weesjongetje Obama uit een nabijgelegen weeshuis en zijn geliefde ezeltje begint hij aan een lange, avontuurlijke reis door de woestijn. Dit is nog geen makkelijke opgave, het ezeltje kan de reis nauwelijks volhouden en Beshay’s uiterlijk schrikt veel mensen af, vooral van onwetenden die denken dat lepra besmettelijk is. Toch blijven Beshay en Obama positief, ze helpen elkaar door tegenslagen heen en ontdekken hoe ze met een goede dosis hoop, trots en vertrouwen obstakels kunnen overwinnen.

Hartverwarmende roadmovie over een vriendschap tussen twee outcasts, op zoek naar familie en geborgenheid.

 

Dinsdag 29 oktober om 20.15 uur  

Birds of Passage 

Regie       Ciro Guerra

Acteurs    José Acosta, Carmiña Martínez, Natalia Reyes e.a.

Land        Colombia, Denemarken, Mexico, 2018 / 125 minuren

 

Prijzen    16 prijzen en 28 nominaties diverse filmfestivals

  

                 

Het noorden van Colombia, eind jaren zestig. Tijdens een dorpsceremonie op een uitgestrekte woestijnvlakte laat Rapayet zijn oog vallen op de mooie Zaida. Beiden maken deel uit van het traditionele Wayúu volk. Moeder Úrsula is argwanend en vraagt van Rapayet een enorme bruidsschat om haar dochter te kunnen trouwen. Daarbij rekent ze erop dat hij die niet kan betalen en het aanzoek zal overwaaien.

Terwijl we de vrouwen van Úrsula’s clan volgen tijdens hun rituelen en mystieke wijsheden, grijpt Rapayet echter zijn kans om flink geld te verdienen met de verkoop van een grote partij marihuana aan een stel Amerikaanse hippies.

En met de drugs en het geld komt het geweld. In vijf adembenemend gefilmde hoofdstukken verandert het traditionele Colombia in een arena van drugs, hebzucht, wraak en bloed. Is het gewetensvolle fundament van het Wayúu volk hier nog wel tegen bestand?  Birds of Passage  (Pájaros de verano) is de eerste Colombiaanse film die genomineerd werd voor een Oscar.

“Fraai gefotografeerde volksvertelling/gangsterfilm” VPRO Cinema.