Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Filmliga

 

Van de voorzitter,

 

Beste filmliga leden

 

We leven met elkaar in een bijzondere tijd. Wie had ooit kunnen denken dat we niet naar de film zouden kunnen en mogen gaan.

Gelukkig gaat Nederland weer van het slot en ook Smoky heeft zijn deuren geopend.

Daarom ligt dit boekje voor u, de filmliga Stadskanaal gaat weer draaien!

Niet alles in Smoky gaat op dezelfde vertrouwde wijze als voor de corona crisis.

Er zullen nog een tijdje beperkingen zijn, bijvoorbeeld ten aanzien van het aantal bezoekers.

Het is mogelijk om een kaartje aan de kassa te kopen maar ik raad u aan om van tevoren te reserveren.

Vol is vol en dat gaat snel in de anderhalve meter samenleving.

Er wordt aangegeven op welke plaatsen u mag gaan zitten en dat zal niet altijd op uw vertrouwde plekje zijn.

Gelukkig is de Smoky service er wel, een drankje bestellen kan.

Wat niet verandert is wat de Filmliga u te bieden heeft.

Mooie films van goede kwaliteit van over de hele wereld.

Het bestuur hoopt u dan ook op dinsdag 1 september te mogen verwelkomen.

 

Namens het filmliga bestuur,

Anneke Verweij

Voorzitter

 

 

 

Dinsdag 13 oktober om 20.15 uur  

Un Fils

Regie        Mehdi Barsaoui

Acteurs     Sami Bouajila, Najla Ben Abdallah, Youssef Khemiri e.a.

Land          Tunesië, 2019 / 95 minuten

 

Prijzen       Young Talent Award Filmfestival Hamburg

 

  

Un Fils is een meeslepend familiedrama en indrukwekkend debuut van de Tune-sische regisseur

Mehdi Barsaoui.

 

Tunesië, zomer van 2011. Tijdens een familievakantie beleven Fares en Meriem gelukkige dagen met Aziz, hun 11-jarige zoon. De vakantie eindigt in een catastrofe voor het gezin. Ze rijden per ongeluk langs een vuurgevecht tussen islamitische strijders, waardoor Aziz op de achterbank door een kogel wordt geraakt. Wat volgt is een race tegen de klok, waarbij Fares en Meriem geconfronteerd worden met tegenstrijdige emoties en moeilijke keuzes. In een serie wendingen legt het verhaal op ingenieuze wijze de realiteit van de huidige Tunesische samenleving bloot. Un Fils ging in première op het Filmfestival van Venetië, waar de film geselecteerd werd voor de Orrizonti-competitie. Sami Bouajila won daar de prijs voor beste acteur voor zijn vertolking van Fares. Op het Internationaal Film Festival van Rotterdam (IFFR) werd de film omarmd door het publiek.

 

Dinsdag 20 oktober om 20.15 uur  

 Les Plus Belles Années d’une Vie

Regie        Claude Lelouch

Acteurs     Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant, Marianne Denicourt e.a.

Land          Frankrijk, 2019 / 90 minuten

 

  

Dit is na meer dan 50 jaar het vervolg op Gouden Palm-winnaar Un homme et une femme (1966). Dit vervolg gaat over liefde die niet uitdooft en de tand des tijds heeft doorstaan. Het is een hymne aan het leven, opnieuw meesterlijk geregisseerd door Claude Lelouch. Ze kenden elkaar lang geleden: een man en een vrouw wiens prachtige en onverwachte romance ontroerde in Un homme et une femme. Maar nu voormalig autocoureur Jean-Louis zich steeds meer lijkt te verliezen in zijn herinneringen, probeert zijn zoon hem te herenigen met de vrouw die hij destijds niet kon koesteren, maar waar zijn geheugen en dromen nog steeds vol van zijn. Anne en Jean-Louis ontmoeten elkaar weer en hun verhaal gaat verder waar het stopte, vijftig jaar eerder. Het acteerwerk van Aimée en Trintignant (intussen beide over de 80) is nog even goed en indrukwekkend als vijftig jaar geleden. Heb je destijds Un homme et une femme niet gezien? Geen probleem, want er zijn genoeg flashbacks die je een goed beeld geven van de eerste film. En als Anne en Jean-Louis herinneringen ophalen, rijden we met hen mee door de straten van Parijs op een vroege zondagochtend, met muziek uit Un homme et une femme….ook voor ons een herinnering aan vijftig jaar geleden! Hartverwarmende roadmovie over een vriendschap tussen twee outcasts, op zoek naar familie en geborgenheid.

 

Dinsdag 27 oktober om 20.15 uur  

Adam

Regie        Maryam Touzani

Acteurs     Lubna Azabal, Aziz Hattab, Nisrin Erradi e.a.

Land          Marokko, 2020 / 98 minuten

 

Prijzen       Filmfestival Cannes: genomineerd voor Queer palm en Un certain Regard                  AwardUn Certain Regard Award

  

                 

Samia, ongehuwd en zwanger, is in de straten van Casablanca op zoek naar onderdak. Ze belt bij verschillende deuren aan, maar wordt overal weggestuurd. En ook Abla wil deze jonge zwangere vrouw, die plompverloren om hulp vraagt, eigenlijk direct wegsturen. Maar dat is buiten haar achtjarige dochter Warda gerekend. Vooruit dan: ze zal deze verloren ziel enkele nachten onderdak geven. In dit even bescheiden als empathische regiedebuut is direct duidelijk dat de levens van de twee vrouwen zijn getekend door de patriarchale Marokkaanse maatschappij. En voor Abla, die weduwe is en alleenstaande moeder, zijn haar bescheiden woning en de aangelegen bakkerij waarmee ze haar geld verdient, haar fort dat bescherming biedt tegen de buitenwereld. De details van wat hen hier bracht, worden gaandeweg duidelijk. De vrouwen komen langzaam nader tot elkaar en ondertussen bakken ze in de bakkerij van Abla de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen.

Uiteindelijk wordt de baby geboren, maar Samia staat dan nog voor een belangrijke keuze…..  

 

Dinsdag 3 november om 15.30 en 20.15 uur  

Babyteeth

Regie       Shannon Murphy

Acteurs    Eliza Scanlen, Ben Mendelsohn, Toby Wallace, Essie Davis e.a.

Land        Australië, 2019 / 120 minuten

 

Prijzen     16 filmprijzen en 10 nominaties

              

                

Op een treinstation ontmoet de 16-jarige Milla de getatoeëerde rauwdouwer Moses. Hoewel ze voor geen meter bij elkaar passen, klikt het onmiddellijk tussen die twee. Hij – vettig matje, lelijke tatoeages in de nek – vraagt haar om geld voor de nachtopvang; zij, gekleed in een keurig schooluniform, krijgt een bloedneus; hij trekt zijn verschoten overhemd uit om die daarmee te stelpen. Er is feitelijk niets romantisch aan de hele situatie, en tóch voelt het voor de kijker alsof dit liefde op het eerste gezicht is, of zoiets. Zijn schurkachtige grijns en charmante fratsen zijn koren op de molen van een steeds rebelser wordend tienermeisje. Milla geniet met volle teugen van het leven; ze heeft immers niets te verliezen omdat ze lijdt aan een vergevorderde vorm van kanker. Deze houding van haar staat in schril contrast met die van haar ouders, die in stilte rouwen om het vooruitzicht hun dochter al in de bloei van haar leven te moeten verliezen. Zij zijn in shock door de komst van Milla’s nieuwe vriendje, maar gooien alle pedagogische strategieën overboord om hun dochter gelukkig te zien. Met niets meer te verliezen stort Milla zich op het leven, maar hoe ver ga je voor de liefde.

 

Babyteeth werd geselecteerd voor de competitie van het Filmfestival van Venetië. Op het IFFR (International Film Festival Rotterdam) werd de film omarmd door het publiek.

 

Dinsdag 10 november om 15.30 en 20.15 uur  

Fire will come

Regie       Oliver Laxe

Acteurs    Arias Amador, Benedicta Sanchez e.a.

Land        Spanje, 2020 / 86 minuten

 

Prijzen     31 filmprijzen o.a. winnaar certain regard FF Cannes, 28 nominaties

  

                 

Met dit meditatieve, bedachtzame verhaal over een vermoedelijke pyromaan die terugkeert naar zijn dorp, toont Oliver Laxe wat er op het spel staat voor het kwetsbare ecosysteem in Galicië, waar mens en dier nog amper zijn aangetast door moderniteit. Amador, een zwijgzame man, keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats in de bergen van Galicië. Hij heeft een gevangenisstraf voor ernstige brandstichting uitgezeten. Alleen zijn moeder is blij hem te zien, al was het maar omdat ze zijn hulp bij het hoeden van haar vee goed kan gebruiken. De rest van het dorp kijkt enigszins argwanend toe hoe deze vermeende pyromaan opnieuw in hun gemeenschap probeert te integreren. De titel suggereert wat met zekerheid gebeuren zal: een brand breekt uit en Amador krijgt de schuld. Maar is hij wel de dader?

Regisseur Oliver Laxe, zelf afkomstig uit Galicië, is niet geïnteresseerd in de whodunit. Zijn het de vlammen die dit keiharde, armoedige boerenbestaan zullen verzwelgen, of juist de buldozers van projectontwikkelaars, die een veel groter gevaar lijken te vormen?

 

Fire will come voelt met zijn uitgebeende plot en onderhuidse emoties soms inderdaad zo droog aan dat de film welhaast in brand moet vliegen, als het vuur dan daadwerkelijk losbarst, weet je als kijker niet wat je ziet: zelden sloegen vlammen zo voelbaar van het bioscoopscherm.

 

Dinsdag 17 november om 15.30 en 20.15 uur  

Queen & Slim

Regie       Melina Matsoukas

Acteurs    Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith, Chloë Sevigny e.a.

Land        Verenigde Staten, Canada, 2019 / 132 minuten

 

Prijzen     11 Filmprijzen en 31 nominaties

            

                

Wanneer Slim zijn date Queen na hun eerste afspraakje naar huis brengt, worden ze aan de kant gezet door een witte politieagent. Wat een simpele aanhouding had moeten worden, loopt verschrikkelijk uit de hand en eindigt in een bloederig incident. Queen & Slim hebben geen andere keuze dan te vluchten. De video van het incident gaat viral en de twee worden een symbool van verdriet, pijn en diepgeworteld trauma voor de zwarte gemeenschap in het hele land. De film volgt de klopjacht dwars door Amerika waarbij Queen & Slim als een moderne Bonnie & Clyde, met de hulp van een kleurrijke groep mensen onderweg, de liefde voor elkaar ontdekken.

 

Melina Matsoukas maakte naam als regisseur van muziekvideo’s voor een rits wereldberoemde artiesten, zoals Beyoncé en Rihanna. De krachtige, hedendaagse begeestering uit de videoclips zit ook in dit stijlvolle en energieke debuut. Met de gebeurtenissen van dit jaar in Amerika vers in ons geheugen is deze film actueler dan ooit. Je zou het kunnen zien als een hommage aan de “Black lives matter” beweging.

 

Dinsdag 24 november om 15.30 en 20.15 uur  

Picciridda

Regie       Paolo Licata

Acteurs    Marta Castiglia, Lucia Sardo, Ileana Rigano, Katia Greco e.a.

Land        Italië, 2020 / 99 minuten

 

Prijzen     2 filmprijzen en 3 nominaties Filmfestival Italië.

  

Picciridda is een Italiaans koosnaampje en betekent zo veel als kleine schat. Lucia is de kleine schat van zowel haar ouders als haar grootmoeder Maria. Het leven op het Siciliaanse eilandje Favignana is zwaar. De tijd staat er stil, iedereen weet alles van elkaar en een bestaan opbouwen is vrijwel onmogelijk. Hoe geliefd ook; op zekere dag wagen Lucia’s ouders het er op de oversteek naar Frankrijk te maken. Daar gloort hoop op betere tijden. Broertjelief mag mee, maar Lucia moet achterblijven bij grootmoeder Nonna Maria. Je kunt dan wel ook háár kleine schat zijn, maar als je dat niet voelt wordt het leven voor de 11-jarige op het Siciliaanse eiland wel heel moeilijk. Nonna’s stijl van opvoeden is weerbarstig, weinig liefdevol, somtijds een mep en strikt als het o.a. om jongens gaat… dáár komt niets van in. Lucia moet met al die emoties vooral zélf haar weg vinden. Voorwaar een hele opgaaf; verdriet om de afwezigheid van haar familie, het grote leeftijdsverschil met oma die ook haar andere kant heeft, de jongens die in zicht komen en een familiegeheim dat voorgoed een punt zet achter haar kinderlijke onschuld.

Een film in de beste Italiaanse traditie… dat moet goed komen.

 

Dinsdag 1 december om 15.30 en 20.15 uur  

God exists, her name is Petrunya

Regie       Teona Strugar Mitevska 

Acteurs    Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisic e.a.

Land        Macedonië, 2019 / 100 minuten

 

  

De 32-jaruige Petrunya is vrijgezel, hoog opgeleid maar werkloos en woont nog bij haar dominante ouders in het benauwende ouderlijk huis in een klein dorpje in Noord Macedonië. In een opwelling duikt ze tijdens het jaarlijkse Drie-Koningenritueel mee naar een kruisbeeld dat door de plaatselijke priester elk jaar in januari in de rivier wordt gegooid. Honderden mannen duiken er achteraan. Wie het kruis te pakken krijgen heeft een jaar lang geluk, maar hieraan mogen alleen mannen meedoen. In de chaos die ontstaat als ze met het kruis bovenkomt trotseert ze de ruziënde en woedende mannen: de hel breekt los.

 

Regisseur Teona Strugar Mitevska liet zich inspireren door een vergelijkbaar en waargebeurd incident waar ze zich vreselijk kwaad om maakte. Met deze hartverwarmende satire daagt ze het patriarchaat uit, dat niet alleen door mannen in stand wordt gehouden. Haar bijtende sociaal commentaar neemt vaak hilarische vormen aan, met een glansrol voor de vrouw die de door mannen gedomineerde kerk uitdaagt en zich niet laat onderwerpen

 

Dinsdag 8 december om 15.30 en 20.15 uur  

Richard Jewell

Regie       Clint Eastwood 

Acteurs    Paul Walter Hauser, Olivia Wilde, Kathy Bates e.a.

Land        Verenigde Staten,  2019 / 131 minuten

 

Prijzen     6 Filmprijzen en 12 nominaties, o.a. Oscarnominatie voor Kathy Bates

  

                 

Richard Jewell is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat zien wat er gebeurt als de waarheid het slachtoffer wordt van wat als feit wordt gepresenteerd. “Er ligt een bom in Centennial Park. Jullie hebben dertig minuten.” Richard Jewell wordt wereldwijd bekend als de beveiliger die bij de bomaanslag in Atlanta in 1996 het explosief vindt. Dankzij zijn snelle handelen worden talloze levens gered. Maar binnen een paar dagen wordt de man die zo graag politieagent was geworden de belangrijkste verdachte van de FBI. Hij wordt door zowel pers als publiek aan de schandpaal genageld en zijn leven wordt verwoest. Jewell roept de hulp in van de onafhankelijke anti-establishment-advocaat Watson Bryant en houdt vol dat hij onschuldig is. Maar als Bryant probeert de naam van zijn cliënt te zuiveren, wacht hem een zware strijd tegen de gecombineerde krachten van de FBI en de lokale autoriteiten. Terwijl hij Richard er ondertussen van tracht te weerhouden de mensen te vertrouwen die erop uit zijn hem kapot te maken.

 

Dinsdag 15 december om 15.30 en 20.15 uur  

Hors Normes (The Specials)

Regie       Olivier Nakache

Acteurs    Vincent Cassel, Lyna Khoudri, Hélène Vincent, Reda Kateb e.a.

Land        Frankrijk, 2019 / 114 minuten

 

Prijzen:    Publieksprijs San Sebastián International Film Festival

 

                 

In Parijs buigen de joodse hulpverlener Bruno en de islamitische zorgwerker Malik zich over jongeren die door de Franse staat aan hun lot zijn overgelaten. Wanneer niemand meer de zorg over deze autistische of uitgerangeerde kinderen wil dragen, is daar altijd nog het opvangcentrum van de twee als vangnet. Ze belichamen daarmee het hartroerende karakter van dit fantastische verhaal over medemenselijkheid en menslievendheid. Zo biedt Malik tieners uit gebroken gezinnen een toekomst aan door ze op te leiden om in de jeugdzorg te komen werken, terwijl Bruno tracht om kinderen ‘met een gebruiksaanwijzing’ terug in de maatschappij te krijgen. Makkelijk is deze queeste uiteraard niet. De twee vrienden worstelen met de onverbiddelijke bureaucratie van het Franse zorgsysteem. En als één van hun cliënten, Joseph, door zijn stoornis elke reis weer aan de noodrem moet trekken in de trein, rijst de vraag hoe ver hun liefdadigheid en geduld werkelijk reikt.

 

Hors Normes is een uitzonderlijk charmante tragikomedie en was niet voor niets de afsluiter van het FF Cannes 2019. Het hoofdpersonage Bruno is gebaseerd op de joodse hulpverlener Stéphane Benhamou, die in het echt ook verwaarloosde kinderen met een verstandelijke beperking onderdak bood.

 

VPRO Cinema: “de ondanks-alles-optimistische toon is bijzonder aanstekelijk, en er wordt prachtig gespeeld, zowel door de professionele als niet-professionele (autistische) acteurs.