Filmliga

Dinsdag 3 april om 20.15 uur  

Call me by your name

 

Regie       Luca Guadagnino

Acteurs    Armie Hammer, Timothee Chalamet, Michael Stuhlbarg e.a.

Land        Brazilië, Frankrijk, Italië/, Verenigde Staten, 2017 / 132 minuten

 

Prijzen    BAFTA (Beste Bewerkte Script) en genomineerd voor 4 Oscars en

                  3 Golden Globes

  

                 

Tijdens een broeierige zomer in de paradijselijke uithoek van Lombardije, waar de perziken zwaar aan de takken van fruitbomen hangen, de warmte zindert en de insecten zoemen beleven twee jongemannen een zomerse romance.

Wanneer professor Perlman, een academicus gefascineerd door archeologie, een student aantrekt als researchhulp wordt zijn zeventienjarige zoon Elio uit evenwicht gebracht door deze zelfverzekerde Amerikaan Oliver. Een dagelijks bestaan dat draait rond piano spelen, lezen, zwemmen en discussiëren over kunst zorgt voor verveling en onrust maar blijkt ook een geschikte voedingsbodem voor verlangen en seksuele opwinding. Ergens tijdens de fietstochtjes en zwempartijtjes groeit hun vriendschap uit tot een zielsverwantschap, zonder dat precies valt te reconstrueren wanneer dat gebeurt. Maar ook deze zomer loopt onvermijdelijk ten einde in dit Proustiaans liefdesverhaal en tijdens een treinreis duikt het spook van de vergankelijkheid op. Relaties blijken even vluchtig als het bestaan maar liefde blijft onverwoestbaar.

 

 

Dinsdag 10 april om 20.15 uur  

Three Billboards outside

Ebbing, Missouri

 

Regie       Martin McDonagh

Acteurs    Frances McDormand, Woody Harrelson , Sam Rockwell , Peter Dinklage

Land        Verenigde Staten, Engeland, 2018 / 115 minuten

 

Prijzen    5 Oscars , 4 Golden Globes, 5 Baftas

              

                 

‘Ebbing: Worth Stopping For’, staat er op de drie oude billboards net buiten het dorpje. Maar die posters zijn inmiddels volledig afgebladderd: ze hangen er al sinds 1986, toen de snelweg werd omgeleid. Sindsdien stopt er niemand meer in Ebbing, Missouri. Dat biedt mogelijkheden voor Mildred Hayes  Zij woont iets verderop langs die weg waar niemand meer rijdt, en weet een mooie deal te sluiten om de drie billboards voor onbepaalde tijd te huren. Haar boodschap is niet gericht op de toeristen die hier niet meer passeren, maar op de inwoners van het dorpje zelf. Op een knalrode achtergrond laat ze in schreeuwende hoofdletters drie even simpele als opruiende regels teksten plaatsen: ‘Raped while dying / And still no arrests / How come, sheriff Willoughby?’ Mildred kan het niet verkroppen dat de lokale politiemacht na een jaar nog altijd geen vorderingen heeft gemaakt in het oplossen van de moord en verkrachting van haar tienerdochter Angela. De billboards zijn het begin van een loopgravenoorlog tussen Mildred en de politie. Daarbij krijgt ze het niet alleen te stellen met sheriff Willoughby , op zich nog een redelijke kerel, maar vooral ook met agent Dixon, die zijn matige intelligentie compenseert met impulsieve woede-uitbarstingen. Gezien de vele prijzen de deze film reeds in de wacht heeft gesleept lijken we hier DE film van het jaar 2018 te pakken te hebben!

 

 

Dinsdag 17 april om 20.15 uur  

Vele hemels boven de zevende

Regie       Jan Matthys

Acteurs    Brit Van Hoof, Sara de Roo, Viviane de Muynck e.a.

Land        België, 2017 / 119 minuten

 

  

Vele hemels boven de zevende bestaat uit een handvol portretten van mensen die vertellen over hun dagelijkse beslommeringen, over hun dromen, hun idealen, hun geluk en hun ongeluk. Zo leren we de sensitieve en empathische Eva kennen, die altijd klaarstaat voor anderen maar ondanks alles nog steeds alleenstaand is. Maar ook haar oudere getrouwde zus Eva die heimelijk verliefd is op kunstenaar Casper. En niet te vergeten Elsie’s puberdochter Lou die worstelt met haar klasgenoten en daarom steun zoekt bij Eva. En tot slot zijn daar de ouders van Eva en Elsie: alcoholist Jos die getekend is door onheil uit het verleden en zijn bazige echtgenote Jeanne. Onbeholpen banen de personages zich een weg door het leven... Vele Hemels Boven de Zevende is een film over obstakels die bergen worden en over het durven kiezen voor je eigen geluk.

 

De film is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Griet Op de Beeck, die ook het scenario voor de film schreef.

De muziek is van de Nederlandse muzikant Spinvis.

 

“Prachtfilm!” aldus Happinez en Trouw.

 

Dinsdag 24 april om 20.15 uur  

The Florida Project

Regie       Sean Baker

Acteurs    Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Valeria Cotto e.a.

Land        Verenigde Staten, 2017 / 115 minuten

 

Prijzen    58 prijzen en 106 nominaties

  

                 

The Florida Project is gesitueerd in en rond een motel onder de rook van Disney World Florida, waar de blauwharige, net ontslagen stripper Halley haar dagen slijt met haar zesjarig dochtertje Moonee. De zomervakantie is net begonnen en Moonee vult haar dagen door samen met haar vriendjes het terrein te verkennen en kattenkwaad uit te halen. Ze doen wedstrijdjes ver spugen, spelen met Barbies en gaan op safari in het weiland in de buurt. De energie spat van het scherm af en zal als een rode draad door de film leiden. Haar 22-jarige moeder doet ondertussen haar best om zo goed ze kan voor haar te zorgen, maar wil ondertussen als twintiger ook gewoon wat lol kunnen beleven. Daarbij redt Moonee zich verder prima. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden, totdat het echte leven Halley inhaalt en ze de harde realiteit onder ogen moet komen.

The Florida Project heeft inmiddels al 58 prijzen en 106 nominaties op zijn naam staan en is een hartverwarmende film die je nog lang bij zal blijven. Filmblad The Hollywood Reporter schrijft over een “fantastisch mozaïek over die grote maar onzichtbare groep thuislozen in Amerika”.

 

Dinsdag 1 mei om 20.15 uur  

Darkest Hour

Regie       Joe Wright

Acteurs    Gary Oldham, Lily James, John Hurt, Kristin Scott Thomas e.a.

Land        Engeland, 2017 / 125 minuten

 

Prijzen    6 Oscar-nominaties / 33 prijzen en 63 nominaties

  

                 

Slechts een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden moet Winston Churchill al een van zijn zwaarste beproevingen doorstaan: hij moet kiezen of hij met Nazi Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen, of dat hij voor de idealen en de vrijheid van zijn natie wil vechten. Terwijl de niet te stoppen Nazi-troepen West-Europa binnenvallen en de dreiging van een invasie voelbaar is, heeft Churchill te maken met een onvoorbereid volk en een sceptische koning.

Tegelijkertijd is ook nog zijn eigen politieke partij tegen hem aan het samenspannen. Churchill moet zijn moeilijkste dieptepunt overwinnen en een natie achter zich zien te krijgen in een poging de wereldgeschiedenis te veranderen.

 

Volkskrant: ”De vlijmscherpe dialogen zijn een genot en het uitstekende acteerwerk maakt van Darkest Hour een meeslepende film.” 

NRC: “Gary Oldhams Churchill is de beste ooit.”

 

Dinsdag 8 mei om 20.15 uur  

Thelma

Regie       Joachim Trier

Acteurs    Eili Harboe , Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen e.a.

Land        Noorwegen  2017 / 116 minuten

 

Prijzen    Noorse film-kritiekprijs

  

                 

In de sterke openingsscène van deze psychologische thriller struint de jonge Thelma met haar vader door de besneeuwde Noorse bossen. Er wordt geen woord gesproken, maar de beelden zeggen genoeg; het betreft een opvoedkundige dagbesteding, vergelijkbaar met hoe een Nederlandse ouder zijn kind leert fietsen. Vertedering om het lieflijke tafereel slaat plotseling om in onbehagen wanneer de vader zijn op een jong hert gericht jachtgeweer ineens mikt op zijn nietsvermoedende dochtertje. De trekker wordt niet overgehaald, maar het moment blijft als een zwaard van Damocles over de film hangen. Wat kan er in hemelsnaam aan de hand zijn dat deze man bereid is zijn kind te doden? Het verhaal gaat verder wanneer Thelma jaren later in Oslo aan haar studie begint. Ver verwijderd van haar ouders valt de tiener al ten prooi aan een verstikkende eenzaamheid. Thelma is sociaal onhandig, introvert en heeft nauwelijks een idee hoe ze vriendschappen moet sluiten. De eerste met wie ze contact krijgt, is dan ook simpelweg degene die naast haar zit op het moment dat ze een epileptische aanval krijgt en haar daar later uit bezorgdheid over aanspreekt. Wat Thelma’s situatie niet bepaald verbetert, is dat ze door haar ouders nauwelijks wordt losgelaten. Met een paar muisklikken kunnen ze Thelma’s lesrooster raadplegen en zien dat ze nieuwe Facebookvrienden heeft. Wanneer de voorheen brave geheelonthouder telefonisch aan haar vader opbiecht dat ze een paar glazen alcohol heeft gedronken, is het dan ook haast alsof ze in een biechtstoel zit. Het zijn kleine momenten, maar gaandeweg blijken haar eenzaamheid, conservatieve opvoeding, ontluikende seksualiteit en mogelijke stoornis of bovennatuurlijke gaven te resulteren in een explosieve cocktail.

 

Dinsdag 15 mei om 20.15 uur  

Médecin de campagne

Regie       Thomas Lilti

Acteurs    François Cluzet, Marianne Denicourt e.a.

Land        Frankrijk, 2016 / 102 minuten

 

Prijzen    César-nominatie voor beste acteur

                  Audience Award-nominatie Edinburgh International Film Festival

  

                 

Ergens op het Franse platteland woont en werkt huisarts Jean-Pierre. Iedereen kan op hem rekenen, zeven dagen per week. Hij luistert, verzorgt en stelt gerust. Een van hen is zijn oude moeder. Op een dag krijgt hij te horen dat hij ziek is en het rustiger aan moet gaan doen. Tegen zijn zin komt er een vervanger naar de praktijk. Nathalie is net begonnen als arts, ze heeft eerst jaren als verpleegkundige gewerkt. Jean-Pierre heeft moeite haar te accepteren en maakt het haar niet makkelijk. Ze wordt flink op de proef gesteld. Nathalie laat zich echter niet kennen en langzaam weet ze zowel de dorpsbewoners als Jean-Pierre voor zich te winnen.

Médecin de campagne is een heerlijke tragikomedie van de Franse regisseur Thomas Lilti, die zelf ook huisarts is. Zijn ervaring maakt van Médecin de campagne een oprecht en invoelbaar drama. De film wordt geprezen om zijn authenticiteit en het overtuigende acteerwerk van François Cluzet (Intouchables), voor deze rol genomineerd voor een César, en Marianne Denicourt (La belle noiseuse).

 

Dinsdag 22 mei om 20.15 uur  

The Post

Regie       Steven Spielberg

Acteurs    Meryl Streep, Tom Hanks, Bradley Whitford, Alison Brie e.a.

Land        Verenigde Staten, 2017 / 116 minuten

 

Prijzen    Genomineerd voor twee Oscars: beste film en beste actrice, Meryl Streep

  

                 

The Post is een meeslepend drama over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant, Katherine Graham en hoofdredacteur Ben Bradlee van The Washington Post. The Post, geregisseerd door Steven Spielberg, is een waargebeurd drama met Meryl Streep en Tom Hanks in de hoofdrollen. Katherine Graham en Ben Bradlee zijn genoodzaakt alles op alles te zetten in hun strijd tegen de concurrent The New York Times om als eerste geheime overheidsdocumenten te onthullen die drie decennia en vier Amerikaanse presidenten overspande. Ze riskeren daarmee niet alleen hun carrière, maar ook hun vrijheid en het voortbestaan van The Washington Post.

The Post is zonder twijfel de meest politieke film die Steven Spielberg tot nu toe maakte. De overeenkomsten tussen de toenmalige regering die het niet zo nauw nam met de persvrijheid en de waarheid en de huidige situatie in de Verenigde Staten liggen er duimendik bovenop. Er speelt nog meer in deze film namelijk het verhaal van Kay Graham die zich als uitgever staande moet houden in een mannenwereld in een tijd dat  nog lang niet normaal was. Spielberg schetst hierbij een sterk tijdsbeeld, waar we ons tegenwoordig weinig meer bij voor kunnen

stellen.

 

Dinsdag 29 mei om 20.15 uur  

The Leisure Seeker

Regie       Paolo Virzi

Acteurs    Helen Mirren, Donald Sutherland e.a.

Land        Frankrijk, Italië, 2017  / 112 minuten

 

Prijzen    Golden Globe-nominatie, Gouden Leeuw-nominatie FF Venetië

  

                 

Alzheimer is geen vrolijk onderwerp, maar toch staat de aandoening centraal in deze ‘roadmovie’. John en Ella Spencer zijn al tientallen jaren getrouwd. Samen hebben ze een mooi leven opgebouwd. Ze kregen kinderen en nu genieten ze samen van hun oude dag. Voormalige professor John wordt echter steeds vergeetachtiger en Ella krijgt last van gezondheidskwaaltjes.

Ze zien het echter niet zitten om te gaan vegeteren in een stinkend bejaardentehuis.

In een opwelling besluiten ze weg te vluchten van hun betuttelende kinderen, die zich – niet geheel onterecht – ernstige zorgen om hen maken. Met hun camper maken ze een trip door de Verenigde Staten en willen het huis van Ernest Hemingway gaan bezoeken. Tijdens de reis gaat het geheugen van John steeds verder achteruit en blijkt Ella lichamelijk erg broos te zijn. Op de momenten dat John weet wie Ella is, kan hij uiterst charmant zijn, maar zijn vergeetachtigheid frustreert haar ook.

Alle grappen ten spijt gaat de regisseur de harde realiteit van alzheimer niet uit de weg. De twee acteurs weten de rollen mooi in te vullen en schakelen moeiteloos tussen grappige momenten en emotionele en zwaar beladen scènes. Dus lachen zult u, en huilen ook.

 

Dinsdag 5 juni om 20.15 uur  

Les uns et les autres

Regie       Claude Lelouch

Acteurs    James Caan, Fanny Ardant, Geraldine Chaplin, Robert Hossein, e.a.

Land        Frankrijk, 1981/ 184 minuten

 

Prijzen    César Awards, Best Film, Best Sound

  

                 

Les uns et les autres is een indrukwekkend muzikaal drama dat in 1982 ruim 1 miljoen Nederlandse bezoekers trok. Eye restaureerde de film en heeft de klassieker weer naar het grote doek gebracht zodat we er nogmaals van kunnen genieten. De film volgt de levens van vier muzikale gezinnen tussen 1936 en 1980, het jaar waarin de Amerikaanse Glenn en Suzan, Simon en Anne uit Parijs, de Duitse Karl en Magda en het Russische koppel Boris en Tatjana elkaar treffen op een UNICEF-gala. De personages, werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet, zijn verbonden door muziek, een liefde die culmineert in de wervelende slotscène: een door Maurice Béjart gechoreografeerde opvoering van Ravels Boléro.

De personages zijn geïnspireerd op beroemdheden als Edith Piaf, Herbert von Karajan, Rudolf Nurejev en Glenn Miller. Les uns et les autres is een van muziek, dans en levensdrift vervuld historisch verhaal dat ons van de politieke roerige jaren dertig via de Tweede Wereldoorlog en de Algerijnse oorlog naar het heden (1982) brengt.

 

Dinsdag 12 juni om 20.15 uur  

Who is Alice

Regie       Ismael Lodz en Robert van den Broek

Acteurs    Ali Bastian, Patrick Holland e.a.

Land        Nederland, 2017 / 104 minuten

 

Prijzen    11 prijzen

 

  

Een welverdiende 5e plaats (op de lijst van 32 films) kreeg Who is Alice van de publieksjury tijdens het Noordelijk Filmfestival 2017. En dat is terecht… zeker als je weet dat deze film in Hollywood, Londen en Miami bij de Independent Film Festivals prijzen kreeg voor beste film, beste comedy, beste originele verhaal, beste actrice, beste acteur, beste cinematografie en beste ensemble.

En dat allemaal voor een 100% Nederlandse productie met een 110% Britse uitstraling (want de buitenopname ’s zijn in Londen gedraaid)… die voor 90% in Brabant is opgenomen. Gekker moet het niet worden!

En daar zit hem de kneep. Who is Alice is een op en top komisch drama met in de hoofdrollen de gestreste actrice Alice die het pad kruist van de mislukte autoverkoper Dick. Waar Dick droomt een goeroe te worden is voor Alice het enige dat telt; een nieuwe top-rol… en daar mag -nee moét- alles voor wijken.

Wat volgt is een opeenvolging van onhandigheid, hilarische situaties en romantische intermezzi. En iedere scène blijkt dan net weer een andere doorkijk naar de volgende verwikkeling. Who is Alice is een sympathieke, dappere productie met internationale potentie. Een perfecte film om de start van de week te vieren. Een leuke avond is verzekerd!... al was het maar omdat wij als programmacommissie de film tijdens het NFF-2017 hebben gezien en met die stemmen hebben bijgedragen aan de mooie 5e plaats.

 

Dinsdag 19 juni om 20.15 uur  

The killing of a sacred deer

Regie       Yorgos Lanthimos

Acteurs    Nicole Kidman, Colin Farrell, Alicia Silverstone e.a.

Land        Verenigd Koninkrijk, Ierland, 2017 / 121 minuten

 

Prijzen    Gouden Palm nominatie FF Cannes voor Lanthimos 

                  Gouden Palm voor beste scenario

                 

Op de klanken van het Stabat Mater van Schubert krijgt het publiek alvast wat overdenkingen mee: kun je schuld van je afwerpen, of keert het als een boemerang terug? En wat is een hart nou eigenlijk, behalve een orgaan dat je met naald en draad en krammetjes te lijf kunt gaan?

 

Chirurg Steven Murphy en zijn vrouw Anna, die oogarts is, hebben het goed voor elkaar. Ze zijn succesvol in hun werk, hebben twee lieve kinderen en een mooi huis.

 

Murphy ontfermt zich al een tijdje over de vaderloze tiener Martin. Maar Martin blijkt al gauw een indringer te zijn die Murphy’s gezinsgeluk gaat ondermijnen. Er moet een schuld vereffend worden en dat gebeurt op adembenemende, verrassende wijze.

 

De Griekse regisseur liet zich voor deze film inspireren door de klassieke tragedie ‘Iphigenia in Aulis’. Het ‘deer’ in de titel verwijst naar de heilige hinde van Artemis, gedood door Agamemnon, die als boetedoening zijn dochter Iphigenia moest offeren!

 

Dinsdag 26 juni om 20.15 uur  

Il Colore nascosto delle cose

Regie       Silvio Soldini

Acteurs    Valeria Goloni, Adriano Giannini e.a.

Land        Italië, Zwitserland, 2017 / 115 minuten

 

Prijzen    Twee Zwitserse filmprijs nominaties

  

                 

De mooie Emma werd blind op haar zestiende, maar dat heeft haar er niet van weerhouden om een zelfstandig leven te leiden met een eigen praktijk voor fysiotherapie. Ze is onlangs gescheiden en Teo (een van haar patiënten) lijkt de perfecte kandidaat om een leuke tijd mee te hebben. Een aanvankelijk oppervlakkige flirt mondt uit in een zinderende romance. En dat terwijl Teo –naast zijn goede baan als reclamemaker- ook al een verloofde en een fijne minnares heeft. Onrust alom en dat is waar deze film over gaat; hoe de mens in staat is zich steeds weer aan te passen.

Teo bewondert de manier waarop Emma met haar handicap omgaat en begint in te zien hoe je een volwaardig volwassen leven kunt leiden. Met zijn amoureuze jongensachtige onvolwassen escapades kan hij daar nog zijn voordeel mee doen. Dat maakt deze romantische komedie meer dan een verhaal over de handicap van Emma. De regisseur baseerde zijn verhaal op een ontmoeting met een blinde fysiotherapeut. Zijn stereotype idee over het leven van blinden bleek niet de realiteit. Dat prikkelde hem om andere blinden te leren kennen en leidde tot twee documentaires. Die kennis zette hij –mee op advies van zijn blinde vriendin- om in een humorvolle film. En met de wisselende beeldformaten voor Emma en Teo krijgt de kijker enig zicht op de wijze waarop zienden en blinden –ieder voor zich- de wereld vertrouwd aanschouwen.