Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Filmliga

Beste Filmligaleden en overige filmliefhebbers
 

De vereniging Filmliga Stadskanaal werd opgericht op 1 januari 1982 en
vertoont iedere dinsdag om 15.00 uur en 19.30 uur een film in een van de zalen
van Servicebioscoop Smoky, behalve in de maanden juli en augustus.
Het lidmaatschap van de vereniging Filmliga Stadskanaal loopt van 1 januari t/m
31 december. De contributie bedraagt € 14 per persoon per jaar.
Het lidmaatschap is persoonlijk, niet overdraagbaar en alleen geldig voor films
die worden vertoond door de Filmliga Stadskanaal.
De toegangsprijs per voorstelling is voor leden is € 5 en voor niet-leden € 9.
Leden ontvangen iedere twee maanden het programmaboekje voor de volgende
periode. Het filmprogramma wordt ook gepubliceerd op www.smoky.nl

Wilt u lid worden?

Mail dan uw naam, adres, postcode en woonplaats naar:

filmligastadskanaal@gmail.com

Voor vragen betreffende lidmaatschap kunt u bellen naar 06 14942735

Wilt u reserveren voor een film?

Bel 0599 610777  (Servicebioscoop Smoky)

of doe het online  via www.smoky.nl

of direct aan de kassa van Servicebioscoop Smoky.

Voor vragen over de Filmliga kunt u bellen naar 06 27241775

 

Het postadres is: Filmliga Stadskanaal, Korenberg 2, 9502 BR Stadskanaal

 


 

 

 

 

 

Dinsdag 3 mei om 19.30 uur

West Side Story

Regie       Steven Spielberg

Acteurs    Ansel Elgort, Rachel Zegler e.a.

Land        Verenigde Staten, 2021 / 151 minuten

 

Prijzen    38 prijzen en 206 nominaties

 

 

West Side Story is een eigentijdse bewerking van het verhaal van Romeo en Julia. De musical vertelt over twee jonge mensen uit rivaliserende bendes, Tony en Maria, die verliefd op elkaar worden. De filmmusical West SideStory kwam voor het eerst uit in 1961 en was direct legendarisch. Niemand minder dan regisseur Steven Spielberg durft het nu, zestig jaar later, aan om het verhaal van de twee rivaliserende straatbendes in New York en de onmogelijke liefde van Tony en Maria opnieuw te verfilmen. In de setting van Spielberg is de film rauwer en realistischer dan het origineel  en daarmee eigentijdser. De onvergetelijke muziek van Leonard Bernstein, de zinderende sfeer en de chemie tussen het gedoemde liefdeskoppel Tony en Maria en tussen het brutale Sharks-setje Bernardo en Anita zijn onveranderd sterke componenten, die van deze ‘West Side Story 2.0’ een klassieker in de dop maken. Ansel Engort en debutante Rachel Zegler kunnen een vergelijking met hun illustere voorgangers Natalie Wood en Richard Beymer moeiteloos doorstaan. De film won de New York Film Critics Circle Award en werd in binnen- en buitenland lovend ontvangen door de pers.

 

 

Dinsdag 10 mei om 19.30 uur

Benedetta

Regie       Paul Verhoeven

Acteurs    Virginie Efira, Daphne Patakia, Charlotte Rampling e.a.

Land        Frankrijk, Nederland, 2021  / 131 minuten

 

Prijzen    Gouden Palm nominatie filmfestival Cannes

 

Benedetta is een verfilming van een boek gebaseerd op een historische gebeurtenis. In de zeventiende eeuw trad Benedetta Carlini als jong meisje toe tot het klooster van het Italiaanse stadje Pescia. Op middelbare leeftijd krijgt Benedetta visioenen van Jezus en ontvangt zij, naar eigen zeggen, de stigmata, wat ervoor zorgde dat zij tot abdis van het klooster wordt verkozen. Maar is Benedetta een heilige of is ze een waanzinnige met opportunistische trekjes? Benedetta is een echte Verhoeven film: zware thema’s en stof tot nadenken verpakt als vlotte thriller met een enigmatische vrouw (sterk en fascinerend maar ook dubieus) in de hoofdrol. Een enkele keer springt hij iets te gemakkelijk door het verhaal, zoals wanneer Bartolomea na gruwelijk gemarteld te zijn, even later weer, schijnbaar ongeschonden, rondhuppelt. Dat laat echter onverlet dat Verhoeven met Benedetta zijn senioriteit als cineast toont en met betrekkelijke eenvoud een sterke film heeft gemaakt. Benedetta werd niet het schandaal waar wellicht Verhoeven én het festival van Cannes, waar de film afgelopen juli in première ging, op gehoopt hadden. Afgezien van een tot dildo bewerkt Mariabeeldje, blijkt dit namelijk een tamelijk nette film. Eerder spannend dan schokkend. Met vileine dialogen en de grote doorbraak van de Waalse actrice Efira, die fantastisch is als de al dan niet bezeten Benedetta.

 

 

Dinsdag 17 mei om 19.30 uur

The worst person in the world

Regie       Joachim Trier

Acteurs    Renate Reinsve, Herbert Nordrum, Anders Danielsen Lie e.a.

Land        Noorwegen, 2021 / 128 minuten

 

Prijzen    Oscarnominatie: beste internationale feature film

 

Julie wordt bijna dertig, maar weet nog altijd niet goed wat ze met haar leven wil. En dat in een samenleving waarin verwachtingspatronen met het klimmen van de jaren steeds vastomlijnder worden. Haar vrienden krijgen kinderen en lijken gelukkig. Julie heeft een stabiele relatie met de 45-jarige, succesvolle striptekenaar Aksel. Toch vraagt ze zich af of dit alles is wat het leven te bieden heeft. Als ze de jongere en knappe Eivind ontmoet, stort ze zich in een nieuw avontuur, in de hoop antwoorden te vinden over de liefde en het leven.

The worst person in the world is een komisch romantisch drama die bruist van levenslust, zelfs als dat leven soms teleurstelling, verlies en verdriet kent. Dat is zeker ook te danken aan hoofdrolspeelster Renate Reinsve, die in Cannes werd gelauwerd met de prijs voor de beste actrice. Zij straalt met hartveroverende charme in dit prachtige snapshot van Generatie Y.

 

 

Dinsdag 24 mei om 19.30 uur

Belfast

Regie       Kenneth Branagh

Acteurs    Judi Dench, Jamie Dornan, Caitriona Balfe, Ciarán Hinds, Jude Hill e.a.

Land        Groot-Brittannië, 2021 / 98 minuten

 

Prijzen    Zeven Oscarnominaties

 

Belfast werd geschreven en geregisseerd door Kenneth Branagh en is een aangrijpend verhaal over liefde, vreugde en verlies in het leven van de negenjarige Buddy die opgroeit met de muziek en de sociale onrust van het eind van de jaren zestig. Katholieken en protestanten staan elkaar naar het leven. Het is een turbulente periode voor het arbeidersgezin dat betrokken raakt bij de ongeregeldheden in Belfast. Buddy wordt getuige van een land vol geweld waarin grote chaos heerst. Intussen worstelen zijn ouders met de idee om elders een nieuw leven te beginnen.

 

Branagh baseerde de film op zijn eigen jeugdherinneringen en zoomt dan ook niet in op de politieke omstandigheden, maar op de wereld van Buddy. Naast de chaos en de ellende van het conflict zien we dus ook Buddy’s eerste verliefdheid, het vurige, maar wankele huwelijk van zijn ouders, en de warme genegenheid van zijn opa en oma.

 

 

Dinsdag 31 mei om 19.30 uur

Slalom

Regie       Charlène Favier

Acteurs    Jérémie Reinier, Noée Abita, Catharine Marchal e.a.

Land        Frankrijk, België, 2021 / 92 minuten

 

Prijzen    Vele prijzen, o.a. d’Ornano-Valenti prijs Deauville filmfestival

 

                 

Lyz Lopez is vijftien jaar en ze heeft grote plannen: ze wil Europees kampioen skiën worden. En dus sluit ze zich aan bij de nationale ploeg van Frankrijk. Coach Fred is nogal streng voor zijn pupillen, omdat hij hoopt zo het maximale uit hen te halen. Of Lyz al een keer ongesteld is geworden? Fred moet dat soort dingen natuurlijk wel weten, in het belang van de training, die zoveel mogelijk om de maandelijkse cyclus heen gepland zal worden. Gestimuleerd door zijn geloof in haar talent, gaat Lyz fanatiek trainen. Gedreven door hun ambitie om de top te bereiken, krijgen ze een intense sportieve verhouding, waarin Lyz ook een puberverliefdheid voelt. Ze vaart er wel bij, maar alles verandert als Fred een grens overschrijdt wanneer Lyz jeugdkampioen wordt. Van een vaderfiguur verandert Fred tot zijn eigen verbijstering in een wolf, met destructieve gevolgen voor Lyz. Alles wat voor haar vanzelfsprekend was, is dat opeens niet meer.

Erkenning van seksueel slachtofferschap is belangrijk, maar laten zien dat het psychisch overwonnen kan worden ook. De regisseur putte voor haar debuutfilm uit eigen ervaringen als skitalent in haar tienertijd. Dat wil niet zeggen dat Slalom volledig autobiografisch is, maar duidelijk is wel dat ze weet waar ze het over heeft.

 

 

 

 

Dinsdag 7 juni om 19.30 uur

Licorice Pizza

Regie       Paul Thomas Anderson

Acteurs    Alana Haim, Cooper Hoffman, Bradley Cooper e.a.

Land        Verenigde Staten, 2021 134 minuten

 

 

 

Prijzen    Drie Oscarnominaties, waaronder Beste Film en Beste Regisseur

1973, San Fernando Valley, Californië. De zestienjarige Gary Valentine is kindacteur en valt als een blok voor de vijfentwintigjarige Alana Kane, de assistente van de schoolfotograaf. Alana moet in eerste instantie niets hebben van de veel jongere Gary, maar toch is er een onontkoombare chemie tussen hen beiden en groeit er iets moois. Gary is een enthousiaste, ambitieuze jongen; Alana is verveeld en lusteloos. Hun relatie heeft het patroon van aantrekken en afstoten. Ze stimuleren elkaar om vooruit te komen in het leven, maar niet alles loopt altijd volgens plan. Alleen of zij aan zij, komen Gary en Alana in tal van situaties terecht die vaak hilarisch, maar soms een beetje bitter zijn. De film schakelt snel van de ene naar de andere scène, van autoritjes door de stad naar uitbundige feestjes. De film speelt zich af midden in de hippietijd en ademt de sfeer van die tijd op een heerlijke, bijzonder overtuigende manier.

 

 

Dinsdag 14 juni om 19.30 uur

Hytti No 6

Regie       Juho Kuosmanen

Acteurs    Yuliya Aug, Yuriy Borisov, Seidi Haarla e.a.

Land        Finland, 2021 / 107 minuten

 

Prijzen:   Winnaar van de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes

 

                 

De Finse Laura, studente in Moskou, heeft een relatie met haar intellectuele hospita Irina. Ze besluiten samen naar Moermansk te reizen om historische rotstekeningen aan de kust te bekijken. Op het laatste moment kan Irina echter niet mee en vertrekt Laura alleen. In de trein blijkt ze haar coupé te moeten delen met de onbehouwen Ljoha, waarna Laura tevergeefs probeert een andere plek te bemachtigen. Veroordeeld tot Ljoha zet ze met tegenzin de reis voort en komt tot de ontdekking dat ze meer met de man gemeen heeft dan gedacht. Hytti No 6 is een prachtig, melancholiek drama dat zich rustig en zorgvuldig ontvouwt. Vooral de aandachtige en geduldige kijker zal enorm genieten van de zich ontwikkelende vriendschap tussen de twee eenzame zielen.

 

“Een film die je laat nadenken over wat echt gelukkig maakt. Zeer innemend”  – NRC Handelsblad

 

Dinsdag 21 juni om 19.30 uur

The Duke

Regie       Roger Michell

Acteurs    Jim Broadbent, Helen Mirren, Fionn Whitehead e.a.

Land        Groot-Brittannië, 2020 / 95 minuten

 

Prijzen    vier nominaties

 

                 

De hartverwarmende film The Duke  is een komedie van het soort waar de Britten al decennia lang in uitblinken en vertelt het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van een Londense taxichauffeur Kempton Bunton die een kostbaar schilderij weet te stelen uit de National Gallery. Overgevoelig voor het onrecht in de wereld is Bunton dan ook verontwaardigd dat de National Gallery maar liefst honderdzestigduizend pond heeft betaald voor Goya’s portret van The Duke of Wellington en besluit het kostbare doek te stelen. Zijn vrouw weet van niets en ondertussen probeert Bunton de regering onder druk te zetten: pas als televisiekijken voor alle ouderen gratis wordt zal hij het doek retourneren.

 

In deze ontroerende film schittert Jim Broadbent als de anti-autoritaire en sociaal voelende Bunton, en de al even briljante Helen Mirren als zijn knorrige echtgenote.

 

 

Dinsdag 28 juni om 19.30 uur

King Richard

Regie       Reinaldo Marcus Green

Acteurs    Will Smith, Saniyya Sidney, Demi Singleton e.a.

Land        Verenigde Staten, 2021 /145 minuten

 

Prijzen    Zes Oscarnominaties

 

                 

In biopic King Richard speelt Will Smith tennisvader Richard Williams, een volhardende vader van twee van de grootste atleten aller tijden die de wereld van het tennis uiteindelijk voorgoed zullen veranderen.

Richard is een atypische sportvader. Hij staat niet schreeuwend langs de zijlijn, maar hanteert wel andere onconventionele methoden om zijn dochters het uiterste uit zichzelf te laten halen. Het gezin mag bijvoorbeeld nooit normaal naar een Disney-film kijken als ze daar na afloop níet de juiste moraal uithalen. Dan maar nog een keer kijken. Opscheppen is al helemaal uit den boze. Alles in het huishouden staat in het teken van slagen, ook omdat Richard die kans zélf nooit kreeg. Zijn motto is niet voor niets: ‘Als je faalt om te plannen, plan je om te falen.’

Met een duidelijk beeld van hun toekomst voor ogen is Richard vastbesloten om van Venus en Serena Williams, die opgroeien in de arme wijk Compton, wereldberoemde tennissterren te maken. Deze ontroerende film belicht hoe belangrijk familie, doorzettingsvermogen en onwrikbaar vertrouwen zijn om iets onmogelijks te bereiken en de wereld te veranderen. King Richard is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal dat iedereen zal inspireren.