Filmliga

 

 

 Dinsdag 4 september om 20.15 uur  

Foxtrot

Regie       Samuel Maoz

Acteurs    Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yehuda Almagor, Aryeh Cherner, Shira Haas

Land        Israël, 2017 / 108 minuten

 

Prijzen    BAFTA (Beste Bewerkte Script) en genomineerd voor 4 Oscars en

                  3 Golden Globes

  

                 

De totale paniek die er ontstaat als je te horen krijgt dat je kind dood is, is het uitgangspunt voor Foxtrot, een gelaagde film over de absurditeit van de Israëlische militaire cultuur.

Oorlog, de foxtrot en een legendarische pin-up komen samen in dit drieluik over een jonge soldaat en zijn ouders. De jongen lijkt te zijn omgekomen bij een grenspost, maar de feiten blijken een stuk complexer dan aanvankelijk het geval lijkt.

Er staat een soldaat voor de deur met hartverscheurend nieuws. ‘Het spijt me meneer Feldmann, maar uw zoon Jonathan is gesneuveld’. Moeder Daphna valt flauw en wordt met een kalmeringsmiddel op bed gelegd; vader Michael krijgt ondertussen allerlei vragen op zich afgevuurd. Wie moeten we bellen? Hoe vertellen we het aan oma? Hoe moet zijn begrafenis eruit zien?

Niet lang daarna maakt de film een sprong en zien we Jonathan met drie collega’s aan het werk bij een afgelegen grenspost. Wat is daar gebeurd?

In drie stilistisch uiteenlopende delen vertelt regisseur Maoz het verhaal vanuit het perspectief van vader, zoon en moeder. Alle drie dansen ze de foxtrot met het noodlot. Een dans met vele variaties, maar waar je ook heen gaat, je eindigt altijd op het punt waar je ooit begon.

Maar liefde blijft

onverwoestbaar.

 

Dinsdag 11 september om 20.15 uur  

I, Tonya

Regie       Craig Gillespie

Acteurs    Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney e.a.

Land        Verenigde Staten, 2017 / 119 minuten

 

Prijzen    Oscar voor Allison Janney voor Beste vrouwelijke Bijrol,

                  oscar nominatie voor Margot Robbie

              

                 

Tonya Harding is een talentvolle kunstrijdster in voorbereiding op de Olympische Spelen van Lillehammer in 1994, wanneer haar rivale Nancy Kerrigan wordt aangevallen en geslagen. In hoeverre is Tonya daarbij betrokken?

Dit is het onderwerp van de film I, Tonya.

In flashbacks zien we hoe Tonya als jong meisje terecht komt in de wereld van het kunstrijden en er alles voor over heeft om een kampioen te worden. We leren haar kreng van een moeder kennen en zien hoe Tonya de verkeerde keuzes maakt waardoor ze in grote problemen komt. Dankzij haar uitzonderlijk talent lijkt uiteindelijk toch haar selectie voor de Olympische spelen een reële mogelijkheid. Maar Tonya komt niet uit een rijke familie, en haar vulgaire outfits en gedrag zijn een doorn in het oog van de keurige schaatswereld. Omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Het waargebeurde verhaal I, Tonya is een soms hilarisch maar vooral is de film een aandoenlijk portret van een buitenbeetje met een talent groter dan zichzelf. Het roept vragen op over roem, slachtofferschap, media en sensatiezucht. De acteursprestaties in I, Tonya zijn groots: Robbie kreeg een Oscarnominatie en Janney won voor haar rol als kreng van een moeder de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol.

 

Dinsdag 18 september om 20.15 uur  

Sweet Country

Regie       Warwick Thornton

Acteurs    Hamilton Morris, Sam Neill, Bryan Brown, Tremayne Doolan e.a.

Land        Australië, 2017 / 110 minuten

 

Prijzen    Speciale juryprijs Filmvestval Venetië

  

Bij deze western waait de wind geografisch uit een heel andere hoek: Australië in plaats van Amerika. En de tegenspelers zijn ook geen goede sheriffs tegenover onbetrouwbare indianen. Sweet Country gaat honderd jaar terug in de tijd. De Australische outback is door blanke veehouders ingepikt van de inheemse Aboriginals. Als respectloos aangeduid ‘Blackstock’ (zwart vee) zijn ze gedwongen het zware farmwerk op te knappen. Ook op de farm van oorlogsveteraan en drinkeboer Harry moet het nodige werk verzet worden. Wat extra ‘blackstock’ van buurman Fred zou goed te pas komen. Fred beschouwt zijn personeel zeker niet als geen-rangs medemens: “In Gods ogen zijn we allen gelijk!” Maar toch -tegen beter weten in- leent hij zijn  gewaardeerde hulp Sam en vrouw Lizzy uit aan Harry. Alras ontstaat er een conflict op de farm van Harry en Sam doodt -uit zelfverdediging- een blanke. Vluchten voor de gekrenkte blanken is het enige dat hen rest. Die klopjacht door de verzengende hitte  van het Sweet Country staat centraal in deze film. De geluiden van dit landschap worden op bijzondere wijze gemixt worden met de geluiden van ingevlochten flashbacks. Als die beelden stoppen loopt het geluid daarvan door. Beeld en geluid kloppen niet meer maar onderstrepen des te meer de ongrijpbare angst van een achtervolging die ooit zal eindigen.

De Aboriginal-regisseur én cameraman Warwick Thornton legt glashelder vast waarom Australië 100 jaar later nog steeds worstelt met het verloop van die -met de Aboriginals- gedeelde geschiedenis.

 

Dinsdag 25 september om 20.15 uur  

Aus dem Nichts

Regie       Fatih Akin

Acteurs    Diana Kruger, Numan Acar, Ulrich Brandhoff e.a.

Land        Duitsland, 2017 / 106 minuten

 

Prijzen    Golden Globe voor Beste Buitenlandse film

                  Prijs voor Diana Kruger Beste actrice Filmfestival Cannes

  

                 

In één tel verandert het leven van Katja voor altijd. Bij een bomaanslag komen haar man Nuri en zoontje Rocco om het leven. Het duurt niet lang voordat de politie twee verdachten arresteert. Omdat echtgenoot Nuri een ex-drugsdealer van Koerdische afkomst is, concludeert de politie al snel dat de daders in misdadige dan wel islamitisch-terroristische hoek moeten worden gezocht. Maar Katja denkt daar anders over: het zijn nazi’s. Het blijkt een jong stel te zijn met een neonazi achtergrond. Tijdens de rechtszaak wordt Katja bijgestaan door Danilo, advocaat en beste vriend van Nuri. Na de onverwachte uitspraak van de rechter neemt Katja, voor haar overleden gezin, het heft in eigen handen.

Aus dem Nichts is een aangrijpende film die gaat over de psychologische gevolgen van aanslag en falende juridische procedure. Een verhaal over verdriet, vooroordelen en gerechtigheid, geïnspireerd op de rechts-extremistische moorden in Duitsland 2013.

Kruger (in haar eerste Duitse film) is fantastisch als de getraumatiseerde Katja en won op Cannes 2017 terecht de prijs voor beste actrice.

 

Dinsdag 2 oktober om 20.15 uur  

The Rider

Regie       Chloé Zhao

Acteurs    Brady Jandreau, Lilly Jandreau, Tim Jandreau, Lane Scott, James Calhoon

Land        Verenigde Staten, 2017 / 104 minuten

 

Prijzen    Grand Special Prize Deauville Film Festival

                  Winner C.I.C.A.E. Award Filmfestival Cannes

  

                 

Brady Blackburn is een rodeorijder die tijdens een show onder de hoeven van zijn eigen paard terechtkwam en daardoor een ernstige hoofdwond opliep. Het had niet veel gescheeld of zijn hele schedel zou verbrijzeld zijn geweest. De jongeman laat zich - ondanks zijn enorme tegenslag – echter niet beteugelen door zijn beperkingen of angsten; hij wil zo snel mogelijk weer rodeorijden.

 

Omdat regisseur Zhao haar onderwerp zo realistisch mogelijk wil benaderen, heeft ze ervoor gekozen om niet-professionele acteurs voor de hoofdrollen te casten. Zo speelt Brady Jandreau zichzelf, net als zijn vader Tim, zijn autistische zusje Lilly en zijn beste vriend Lane Scott - een lokale rodeoheld die verlamd is geraakt na een ongeluk met een stier. Het resultaat is een indrukwekkend cowboydrama waarin een menselijke tragedie wordt aangegrepen om een groter verhaal over wilskracht en verlies te vertellen. Gaandeweg groeien het begrip en de waardering voor de levenswijze van deze Amerikaanse cowboys en wordt duidelijk wat er schuilgaat achter die spierballenpraat en dat haantjesgedrag. The Rider laat zien én voelen dat er voor rodeorijders geen ander leven denkbaar is. Mens en dier vormen in deze wereld een bijna volmaakte eenheid, tot een van hen gewond raakt: een gewond paard wordt afgemaakt, een gewond mens moet in leven blijven.

De Badlands van South Dakota worden in deze film nu eens niet bewoond door schietgrage outlaws, maar door kwetsbare mensen van vlees en bloed. Knappe kijker die tijdens de slotscène geen brok in zijn keel krijgt.

 

Dinsdag 9 oktober om 20.15 uur  

Les Gardiennes

Regie       Xavier Beauvois

Acteurs    Nathalie Baye, Laura Smet, Iris Bry  e.a.

Land        Frankrijk 2017 / 138 minuten

 

Prijzen    4 César-nominaties

  

                 

De vrouwen van de hoeve Le Paridier, ergens in Bourgondië, werken anno 1915 op het land omdat de mannen naar het front zijn vertrokken. Hortense, de matriarch van de familie, heeft twee zonen - Constant, die dorpsonderwijzer is, en de onstuimige Georges - en schoonzoon Clovis in de loopgraven. Samen met haar dochter Solange weet ze zich min of meer staande te houden, maar de twee zwijgzame vrouwen ondervinden algauw aan den lijve dat ze een extra werkkracht nodig hebben. Hortense kan via de gemeentelijke armenzorg Francine Riant in dienst nemen, een weesmeisje dat hen kan bijstaan bij het zaaien, het oogsten en het dagelijkse reilen en zeilen op de boerderij. Francine ontpopt zich tot een noeste en onvermoeibare werkster die zich voor het eerst onderdeel van een familie voelt, zeker als Georges haar tijdens zijn verlof het hof maakt.

Het ritme van het leven op de hoeve wordt gedicteerd door het werk. De monotonie wordt alleen onderbroken als een zoon of schoonzoon tijdelijk verlof heeft, als een in het zwart geklede oude man treurig nieuws brengt, en door enkele Amerikaanse soldaten.

Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman (1924) van Ernest Pérochon, de muziek is van Michel Legrand. Uitvoerig, bijna als een impressionistische schilder, toont Xavier Beauvois de poëtische schoonheid van de natuur waarin mensen een vanzelfsprekende rol vervullen.

De recensenten reppen van: ‘Kalme schoonheid’ ‘Schilderachtige beelden zonder opsmuk’.

 

Dinsdag 16 oktober om 20.15 uur  

God’s own Country

Regie       Francis Lee

Acteurs    Gemma Jones, Ian Hart,  Alec Secareanu, Naveed Choudry  e.a.

Land        Engeland, 2017 / 104 minuten

 

Prijzen    Prijs voor Beste film Sundance filmfestival

                  Winner British Independent Film Award

 

  

                 

De jonge Johnny Saxby woont samen met zijn zieke vader en grootmoeder op een boerderij verscholen in de mistige landschappen van Yorkshire, Engeland. De communicatie tussen vader en zoon verloopt stroef en de vader geeft meestal enkel kritiek op zijn zoon.

Johnny werkt van ’s morgens vroeg  tot ‘s avonds laat op de boerderij. Hij probeert zijn frustraties weg te drinken in de lokale pub, hij beleeft er sexuele avonturen die nergens toe leiden. Als een Roemeense seizoenarbeider voor enkele weken op de boerderij komt werken, voelt Johnny allerlei ongekende emoties. Een intense relatie begint en zal Johnny’s leven voorgoed veranderen.

De vergelijking met arthousehit Brokeback Mountain (2005) van Ang Lee dient zich aan; een heimelijk opbloeiende mannenliefde in een wereld die homofoob en wars is van het tonen van welk gevoel dan ook. Dat weidse landschap, dat een idee van vrijheid suggereert, maar in werkelijkheid een gevangenis is.

De Volkskrant: ”Een prachtig liefdesverhaal, zo ruw en bars als het Noord-Engelse landschap”

 

Dinsdag 23 oktober om 20.15 uur  

Jusqu’à la garde 

Regie       Xavier Legrand

Acteurs    Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria e.a.

Land        Frankrijk, 2017 / 93 minuten

 

Prijzen    Publieksprijs Glasgow Film Festival

                  Winnaar Zilveren Leeuw Filmfestival Venetië

  

                 

Jusqu’à la garde is een indringend sociaal-realistisch drama over de gevolgen van een vechtscheiding in een jong gezin en ook een serieuze aanklacht tegen huiselijk geweld . De regisseur laat pijnlijk treffend zien waar stukgelopen huwelijken toe kunnen leiden. De film opent met een zitting bij een rechter, waar de exen Miriam en Antoine samen met hun advocaten strijden om de toewijzing van hun kinderen. Het loopt uit op een desastreuze voogdijzaak, waar vooral hun 11-jarige zoontje Julien de dupe van wordt. De rechter leest een brief van hem voor, waarin staat dat hij zijn vader niet meer wil zien. De advocaat van de vader vindt dat Julien tegen zijn vader wordt opgezet. Duidelijk wordt dat de jongen volledig klem zit door de scheiding van zijn ouders, terwijl zijn wat oudere zus Josephine meer haar eigen weg gaat. Julien moet vervolgens zien te dealen met zijn vader, die hem regelmatig tegen zijn zin ophaalt. Julien wil dan niet laten merken dat hij bang is voor zijn vader en gedraagt zich stoer. Uiteindelijk volgt een bijna ondraaglijke, maar ijzersterke climax.

 

Dinsdag 30 oktober om 20.15 uur  

Phantom Thread

Regie       Paul Thomas Anderson

Acteurs    Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Vicky Krieps e.a.

Land        Verenigde Staten, 2018  / 130 minuten

 

Prijzen    Oscar voor beste kostuumontwerp, beste acteur en beste actrice

  

                 

De befaamde modeontwerper Reynolds Woodcock en zijn zuster Cyril bewegen zich in het centrum van de Britse mode-industrie in het naoorlogse Londen. De gedistingeerde kledingstijl van The House of Woodcock wordt omarmd door de adel, filmsterren, dames van stand en andere die pretenderen tot de high society te horen. Vrouwen komen en gaan in het leven van Woodcock - een verstokte vrijgezel - en dat amuseert en inspireert hem. Maar dan ontmoet hij de jonge eigengereide Alma, die al snel een vaste plaats in zijn leven verovert als zowel zijn muze en zijn minnares. Woodcock ervaart deze liefde echter als een nauwsluitend keurslijf, dat zijn zorgvuldig op maat gemaakte leven overhoop gooit. Alma voelt zich in de creaties van Woodcock volmaakt op een manier die ze nog nooit eerder ervaren heeft. Maar Alma moet ook een persoonlijk offer brengen, want ze leeft in feite onder de tirannie van de man die ze bemint.

De Volkskrant: “Een bedwelmend, boosaardig en erg grappig sprookje vol verrassingen”.