Filmliga

Beste filmligaleden en andere filmliefhebbers,

“Het is voorbij die mooie zomer” zong Gerard Cox. “Ieder nadeel heeft zijn voordeel” zei Johan Cruijff. En het voordeel is dat na de zomer de filmliga weer begint! Het filmligabestuur hoopt dat jullie weer staan te popelen om naar de film te gaan.

Het boekje dat voor jullie ligt is een bijzondere editie. Dit is namelijk de laatste papieren versie die per post wordt verstuurd. Er zijn meerdere redenen om te stoppen met het boekje, de drukkosten, de portokosten en misschien de belangrijkste reden: duurzaamheid. Het bestuur blijft als vanouds de films zelf uitzoeken en er een stukje over schrijven. Het programma en de stukjes zijn te vinden op de site van Smoky. De makkelijkste zoekterm is Filmliga Stadskanaal-Smoky. Onder de algemene informatie van de filmliga komt dan het programma te staan. Het papieren boekje wordt vervangen door een digitale versie die u via de mail krijgt toegestuurd. Belangrijk is dus dat wij uw emailadres hebben. Het lidmaatschapskaartje blijft bestaan en wordt aan het einde van het jaar aan de deur uitgereikt.

Voor de zomerstop is de aanvangstijd verplaatst naar 19.30 uur. Daar gaan we nu mee door. We hopen van harte dat het bezoekersaantal weer gaat stijgen, zodat er in de winterperiode financiële ruimte is voor een matinee.

Misschien bent u deze zomer op vakantie geweest in verre oorden of dichter bij huis. Er is echter geen makkelijker manier om kennis te nemen van andere culturen dan door een film. De acht films voor de komende maanden zijn daar een heel goed voorbeeld van. We hebben een gevarieerd aanbod met films uit Iran, Palestina, Bhutan, België, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Veel film plezier gewenst.

 

Anneke Verweij, voorzitter

 

 


Programma September en Oktober

 

 

Dinsdag 27 september om 19.30 uur  

El buen patrón

Regie        Fernando León de Aranoa

Acteurs     Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Óscar de la Fuente e.a.

Land          Spanje, 2021 / 120 minuten

Javier Bardem speelt Blanco, de charmante, zorgzame en innemende directeur van Basculas Blanco, een fabriek ergens in een provinciestadje waar weegschalen worden geproduceerd. De kernwaarden van het familiebedrijf – ambitie, evenwicht en loyaliteit – staan hoog in zijn vaandel, en in grote letters op de muur geschilderd. Een oud model weegschaal, het universele symbool voor gerechtigheid, wordt prominent in beeld gebracht.

Het is een week voor de komst van het comité dat de jaarlijkse prijs voor beste onderneming komt uitreiken. Alles moet perfect in orde zijn. Maar Blanco’s perfecte plaatje wordt bedreigd wanneer hij te maken krijgt met een ontslagen werknemer die uit is op wraak, een depressieve opzichter en een verliefde en ambitieuze stagiaire. Om zijn kansen op de prijs niet te verspelen en de balans in zijn bedrijf te herstellen, bemoeit de manipulatieve ‘goede baas’ zich schaamteloos met het privé-leven van zijn medewerkers en overschrijdt hij bijna elke denkbare grens. Hiermee zet hij onbewust een explosieve kettingreactie met grote gevolgen in gang.

El Buen Patrón mag zich verheugen op een volle prijzenkast, waaronder zes Goya Awards voor onder andere Beste Film en Beste Regie, maar hoofdrolspeler Javier Bardem (‘Mother!’, ‘Todos Lo Saben’) spant de kroon met vele onderscheidingen als Beste Acteur in deze sociale satire, waarin het kapitalisme en industrialisatie op de korrel worden genomen.

 

 

Dinsdag 4 oktober om 19.30 uur

L’Événement

Regie        Audrey Diwan

Acteurs     Anamaria Vartolomei, Sandrine Bonnaire, Luàna Bajrami, e.a.

Land          Frankrijk, 2021 / 100 minuten

1963. Anna is een slimme studente die een mooie toekomst voor zich heeft. Maar de droom om een mooie carrière op te bouwen en zich van haar sociale afkomst los te wrikken, spat uiteen als ze onverwachts zwanger raakt. Terwijl haar eindexamens naderen, haar sociale leven begint te vervagen en haar buik in alarmerend tempo groeit, wordt Anna gedwongen de schaamte en pijn van een abortus onder ogen te zien. Zelfs als ze daarmee een gevangenisstraf riskeert, omdat de ingreep in die tijd nog illegaal is in Frankrijk.

In 2000 verscheen de indrukwekkende autobiografische roman L’Événement van Annie Ernaux over haar abortus eind jaren zestig. De gelijknamige film volgt nauwgezet het boek en is minstens even schokkend. De jonge Frans-Roemeense hoofdrolspeelster Anamaria Vartolomei wordt dicht op de huid gezeten en maakt de strijd die zij doormaakt heel invoelbaar.

Audrey Diwan won voor haar aangrijpende film de Gouden Leeuw op het afgelopen filmfestival van Venetië. 

 

 

Dinsdag 11 oktober om 19.30 uur  

Nobody has to know

Regie        Bouli Lanners

Acteurs     Bouli Lanners, Michelle Fairly, Julian Clover e.a.

Land          België, Frankrijk, Groot Brittannië, 2021 / 99 minuten

  De Waalse robuuste 55-jarige Phil woont en werkt op het eiland Lewis, het meest afgelegen eiland van de Buiten-Hebriden in het noorden van Schotland. Op een nacht krijgt hij een hersenbloeding en wordt hij wakker met geheugenverlies. Millie, de dochter van de baas bij wie Phil werkt, ontfermt zich over hem. Zij helpt hem om weer aan zijn eigen leven te wennen, vertelt hem waar hij vandaan komt, waar hij wel en niet van houdt, en dat zij een geheime verhouding hadden. Het is pijnlijk voor Phil dat zij hem eraan moet herinneren dat ze vroeger geliefden waren.

De film toont hoe de liefde tussen de twee langzaam weer opbloeit en gaandeweg geven ze zich aan elkaar over. Oude liefde roest immers niet. Maar was het wel oude liefde?

“Fraai, warm en sfeervol relatiedrama” VPRO Cinema

De film ging in première op het Toronto International Film Festival.

 

 

Dinsdag 18 oktober om 19.30 uur  

Ali & Ava

Regie        Clio Barnard

Acteurs     Adeel AkhtarClaire Rushbrook e.a.

Land          Verenigd Koninkrijk, 2021 / 95 minuten

Ali is een altijd goedgehumeurde en betrokken huisbaas. Wanneer hij een kind van één van zijn huurders van school haalt, biedt hij Ava, een in Ierland geboren lerares en alleenstaande moeder, een lift aan. De onderwijsassistente Ava is onlangs gescheiden van haar gewelddadige echtgenoot. De jongere Ali heeft ook een scheiding achter de rug, maar verbergt dit voor zijn Brits-Pakistaanse familie door nog met zijn ex samen te hokken. In werkelijkheid is de relatie allang op de klippen gelopen. Ali en Ava hebben meteen een klik door hun gedeelde liefde voor muziek, ook al verschilt de smaak van Ali met zijn voorkeur voor heftige Britse punk en hiphop met die van Ava. Er bloeit een relatie op die al snel wordt overschaduwd door de sporen van Ava’s eerdere relatie en het ineenstorten van het huwelijk van Ali. 

Deze optimistische, romantische film die zich afspeelt in de sobere setting van de voormalige industriestad Bradford is rijk aan muziek, van The Specials en Bob Dylan tot recente club- en pophits, die ook bijdragen aan de energieke sfeer van de film.

 

 

Dinsdag 25 oktober om 19.30 uur

A Hero

Regie        Asghar Farhadi

Acteurs     Wamir Jadidi, Fereshteh Sadre Orafaiy e.a.

Land          Iran, 2022 / 127 minuten

Het is moeilijk om niet mee te leven met de vriendelijke, zachtaardige Rahim, die gevangen zit voor een niet afgeloste schuld bij zijn vroegere schoonbroer. Tijdens een tweedaags verlof wil hij zijn schuldeiser overtuigen om zijn klacht in te trekken. Het geluk lijkt aan zijn kant als zijn vriendin een tas met goudstukken vindt. Rahim besluit de tas terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar. Een heldendaad, die opgepikt wordt door de lokale media, maar de misverstanden stapelen zich op en zijn vrijheid lijkt verder weg dan ooit. We zien een maatschappij waar reputaties belangrijker zijn dan daden, en een land dat haar mensen eerder tegenwerkt dan helpt. A Hero is geen heldendicht, maar een emotioneel geladen aanklacht tegen een verrot systeem.

Tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi bewees met zijn eerdere films A Separation en The Salesman al morele en maatschappelijke vragen op ingenieuze wijze te kunnen verbinden om een intrigerend en spannend verhaal te vertellen. Ook in 

A Hero neemt hij een eenvoudig gegeven om te laten zien dat niets zo simpel is als het lijkt. De film ging in wereldpremière op het filmfestival van Cannes, won er de Grand Prix en verdedigde Iran op de Oscars.