Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Filmliga

Beste Filmligaleden en overige filmliefhebbers
 
Is de (ergste) coronacrisis nu echt voorbij?
In ieder geval zijn de meeste coronamaatregelen sinds eind september opgeheven en kan de Filmliga weer normaal gaan draaien.  
Het filmligabestuur heeft er zin in en gaat een gevarieerd aanbod van films vertonen, die anders niet in Smoky gedraaid zouden worden.
In de coronaperiode heeft de eigenaar van Smoky, Koos Abeln, ons de kans gegeven om een dinsdagmiddagvoorstelling te programmeren.
Dat is menigeen goed bevallen en daarom willen we doorgaan met deze extra service.
U kunt dus kiezen voor de oude vertrouwde dinsdagavondvoorstelling of de middagvoorstelling om half vier.
De filmligafilms zijn voor iedereen toegankelijk maar als lid van de vereniging betaald u minder voor een kaartje.
Misschien is dat een goede reden om lid te worden!
Wij wensen iedereen veel kijkplezier met de films die we voor u hebben uitgezocht.
 
Anneke Verweij, voorzitter
 

 


 


 

Beste Filmligaleden,

 

Op 1 januari 1982 werd de Filmliga Stadskanaal opgericht. We vieren dit jaar dus ons veertigjarig jubileum. Wij doen dit niet met een groot feest, maar we besteden er wel aandacht aan tijdens de eerste voorstelling van het jubileumjaar.

Het doel van de filmliga is vanaf het begin geweest: ”het vertonen van films die anders niet in Stadskanaal te zien zouden zijn”. Dat doel is in deze veertig jaar niet veranderd. 

We zijn de familie Abeln dankbaar dat we al die jaren gebruik hebben mogen maken van hun mooie filmzalen. Sinds kort is de bioscoop uitgerust met een lift wat een waardevolle toevoeging is.

Het is winter, het is koud en helaas is het coronavirus nog onder ons. De middagvoorstellingen zijn voor sommigen plezierig in deze tijd. We stellen het op prijs als u vrienden en kennissen attent maakt op deze mogelijkheid. Waarom houden de meeste mensen zo van films?

Films laten ons vanuit andere perspectieven naar het leven kijken. Soms worden we aan het lachen gebracht, soms aan het huilen. We kunnen een inkijkje nemen in andere culturen. We genieten van het prachtige filmmuziek. Bijna nooit laat een verhaal je onberoerd.

Wij als bestuur wensen u een heel fijn filmjaar toe en zullen ons best doen om dat te verwezenlijken met mooie films.

 

Anneke Verweij, voorzitter

 

De aanvangstijden staan nog niet vast, na de corona-persconferentie weten we meer...

 

Dinsdag 11 januari om 15.30 en 20.15 uur  

The French Dispatch

Regie        Wes Anderson

Acteurs     Benicio Del Toro, Francis McDormand, Adrien Brody, Tilda Swinton e.a.

Land          Verenigde Staten, Duitsland, 2021 / 108 minuten

 

Prijzen       Gouden Palm nominatie filmfestival Cannes

  

 

Deze film Van Wes Anderson (die we kennen van The Grand Budapest Hotel) volgt een groep journalisten in dienst van het tijdschrift ‘The French Dispatch’ in het Franse stadje Ennui-sur-Blasé. Het is een soort ode aan de tijdschriftenjournalistiek zoals dat door The New Yorker wordt bedreven. Wanneer hun hoofdredacteur (Bill Murray) overlijdt, besluiten ze hem te gedenken door de publicatie van drie reeds verschenen verhalen. De film heeft de structuur van een van de uitgaven van het blad en duikt vervolgens in de verschillende verhalen. Het eerste gaat over een kunstenaar die levenslang krijgt voor het plegen van twee moorden, het tweede over studentenrellen en het laatste over een ontvoering die, met behulp van een chef-kok, tot een goed einde is gekomen…  De verschillende verhaallijnen zitten vol humor, visuele vondsten en animatie, een en ander in een moordend tempo en deels in stemmig zwart-wit gepresenteerd. Een ‘kijkfeest voor de liefhebber’ volgens een recensent. Even diep ademhalen dus voordat je deze film induikt en na afloop even blijven zitten om het allemaal te verwerken!

 

Dinsdag 18 januari om 15.30 en 20.15 uur  

Slalom

Regie        Charlène Favier

Acteurs     Jérémie Reinier, Noée Abita, Catharine Marchal e.a.

Land          Frankrijk, België, 2021 / 92 minuten

 

Prijzen       Vele prijzen, o.a. d’Ornano-Valenti prijs Deauville filmfestival

 

                  

Lyz Lopez is vijftien jaar en ze heeft grote plannen: ze wil Europees kampioen skiën worden. En dus sluit ze zich aan bij de nationale ploeg van Frankrijk. Coach Fred is nogal streng voor zijn pupillen, omdat hij hoopt zo het maximale uit hen te halen. Of Lyz al een keer ongesteld is geworden? Fred moet dat soort dingen natuurlijk wel weten, in het belang van de training, die zoveel mogelijk om de maandelijkse cyclus heen gepland zal worden. Gestimuleerd door zijn geloof in haar talent, gaat Liz fanatiek trainen. Gedreven door hun ambitie om de top te bereiken, krijgen ze een intense sportieve verhouding, waarin Lyz ook een puberverliefdheid voelt. Ze vaart er wel bij, maar alles verandert als Fred een grens overschrijdt wanneer Lyz jeugdkampioen wordt. Van een vaderfiguur verandert Fred tot zijn eigen verbijstering in een wolf, met destructieve gevolgen voor Lyz. Alles wat voor haar vanzelfsprekend was, is dat opeens niet meer.

Erkenning van seksueel slachtofferschap is belangrijk, maar laten zien dat het psychisch overwonnen kan worden ook. De regisseur putte voor haar debuutfilm uit eigen ervaringen als skitalent in haar tienertijd. Dat wil niet zeggen dat Slalom volledig autobiografisch is, maar duidelijk is wel dat ze weet waar ze het over heeft.

 

Dinsdag 25 januari om 15.30 en 20.15 uur  

Benedetta

Regie        Paul Verhoeven

Acteurs     Virginie Efira, Daphne Patakia, Charlotte Rampling e.a.

Land          Frankrijk, Nederland, 2021  / 131 minuten

 

Prijzen       Gouden Palm nominatie filmfestival Cannes

 

Benedetta is een verfilming van een boek gebaseerd op een historische gebeurtenis. In de zeventiende eeuw trad Benedetta Carlini als jong meisje toe tot het klooster van het Italiaanse stadje Pescia. Op middelbare leeftijd krijgt Benedetta visioenen van Jezus en ontvangt zij, naar eigen zeggen, de stigmata, wat ervoor zorgde dat zij tot abdis van het klooster wordt verkozen. Maar is Benedetta een heilige of is ze een waanzinnige met opportunistische trekjes? Benedetta is een echte Verhoeven film: zware thema’s en stof tot nadenken verpakt als vlotte thriller met een enigmatische vrouw (sterk en fascinerend maar ook dubieus) in de hoofdrol. Een enkele keer springt hij iets te gemakkelijk door het verhaal, zoals wanneer Bartolomea na gruwelijk gemarteld te zijn, even later weer, schijnbaar ongeschonden, rondhuppelt. Dat laat echter onverlet dat Verhoeven met Benedetta zijn senioriteit als cineast toont en met betrekkelijke eenvoud een sterke film heeft gemaakt. Benedetta werd niet het schandaal waar wellicht Verhoeven én het festival van Cannes, waar de film afgelopen juli in première ging, op gehoopt hadden. Afgezien van een tot dildo bewerkt Mariabeeldje, blijkt dit namelijk een tamelijk nette film. Eerder spannend dan schokkend. Met vileine dialogen en de grote doorbraak van de Waalse actrice Efira, die fantastisch is als de al dan niet bezeten Benedetta.

 

Dinsdag 1 februari om 15.30 en 20.15 uur  

The Courier

Regie        Dominic Cooke

Acteurs     Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan e.a.

Land          Groot Brittannië, 2020 /  111 minuten

 

Prijzen       British Independent Film Award nomination Merab Ninidze

  

 

Meestentijds wordt spionage achteraf pas intrigerend. Immers; op het moment zelf is spionage per definitie ongezien. Achteraf komen de mollen in beeld, de dubbelspionnen, de knettergekke methodes, de bijna-ontmaskeringen, de ontsnappingen en… het feit dat spionage van alle tijden was, is en blijft.

 

In The Courier belanden we in de Koude Oorlog van de 50-er jaren. Sovjet-kolonel Oleg Penkovsky is een ware nationalist, maar de plannen van partijleider Chroesjtsjov gaan hem echt te ver. In het geheim informeert hij de Amerikanen en samen met de Britse MI6 worden door hem duizenden Russische topgeheimen naar het Westen gelekt. De koerier die jarenlang die informatie naar Londen vervoerde was Greville Wynne (1919-1990). Een onopvallende zakenman die op geen enkele spionage-ervaring aanspraak kon doen. Een groot succes werd het wel, want dankzij Penkovsky en Wynne kwamen de kernraketten op Cuba in beeld en daarmee de Cubacrisis in onze geschiedenisboeken.

 

Benedict Cumberbatch excelleert als Greville Wynne. Een zakenman die als spion voortdurend stress ervaart, omdat hij de KGB continue op zijn hielen vreest of vermoedt. Dagelijks doen er zich nieuwe problemen voor die hij -improviserend en met babbelende ingevingen- op afstand weet te houden. Zijn gezin weet intussen van niets, maar lijdt wel onder de ontladingen als hij weer even thuis is.

 

Kortom: The Courier is een meeslepend historisch drama en een mooie toevoeging aan het rijke repertoire spionnenverhalen met één onmiskenbare boodschap:

gewone mensen zijn tot grote veranderingen in staat.

 

 

Dinsdag 8 februari om 15.30 en 20.15 uur  

Nr. 10

Regie        Alex van Warmerdam

Acteurs     Tom Dewispelaere, Frieda Barnhard, Pierre Bokma e.a.

Land          Nederland, België, Duitsland, 2020 / 100 minuten

                 

Deze thriller met elementen van een zwarte komedie vertelt het verhaal van Günter, die als vierjarig kind wordt gevonden in de Duitse bossen en opgroeit in een pleeggezin. Vier decennia later is zijn leven normaal: hij verdient de kost als toneelacteur, brengt tijd door met zijn dochter Lizzy en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw. Hij begint zich pas iets af te vragen over zijn afkomst als een vreemde man op een brug slechts één woord in zijn oor fluistert. Heimelijk bewerkstelligen de man en zijn kompanen de teloorgang van Günter. Pas dan wordt hij op de hoogte gebracht van zijn ware afkomst. Een afkomst die hij niet had kunnen bevroeden ...

 

NRC:”Een prachtige jubileum, Alex van Warmerdams Nr. 10. Vol kantelmomenten en met een vileine patsboemfinale.”

Volkskrant: “Droogkomisch stugge scènes met scherp uitgekerfde dialoog.”

 

Dinsdag 15 februari om 15.30 en 20.15 uur

Riders of Justice

Regie        Anders Thomas Jensen

Acteurs     Mads Mikkelsen, Nicolai Lie Kaas, Lars Brymann e.a.

Land          Denemarken, 2020 / 116 minuten

 

 

 

Prijzen       7 filmprijzen waaronder 4 Danish Filmawards en 21 nominaties

 

Beroepsmilitair Markus moet noodgedwongen huiswaarts keren om voor zijn dochter Mathilde te zorgen als blijkt dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een tragisch treinongeluk. Hij heeft moeite om contact met haar te krijgen, emoties uiten is niet zijn sterkste punt. En dan staat er opeens een wiskundenerd voor de deur die bij Markus’ vrouw in de trein zat en het treinongeluk heeft overleefd. Hij heeft samen met zijn excentrieke collega Lennart en hun nog zonderlinger maat Emmenthaler geconcludeerd dat de trein niet zomaar is verongelukt.

Ze besluiten verder op onderzoek uit te gaan en ook voor Markus wordt het duidelijk dat er sprake is geweest van een aanslag. De mannen ontpoppen zich tot engelen der wrake en de missie leidt tot resultaten. Al zijn het misschien niet de gewenste…Deze tragikomedie, met momenten van gewelddadige actie en suspense, onderzoekt met sympathie voor de personages de psychologie van verdriet, schuld, wraak, toeval en trauma.

 

De film eindigt met een explosieve finale, waarin Mikkelsen in al zijn bruutheid van het scherm af spat. En ook met een netjes geknoopt strikje om het absurdis-

tische karakter van de rest van het verhaal.

 

De film was een van de publieksfavorieten op het Noorderlijk Filmfestival.

 

Volkskrant: “Een meesterlijke cocktail van bizarre humor en inzichtelijke

psychologie.”

 

 

Dinsdag 22 februari om 15.30 en 20.15 uur  

Mijn vader is een vliegtuig

Regie        Antoinette Beumer

Acteurs     lise Schaap, Pierre Bokma, Hannah Hoekstra e.a.

Land          Nederland, 2021 / 90 minuten

 

                  Openingsfilm van het Nederlands Filmfestival

  

                 

Eva lijkt alles te hebben: een gezin, een succesvol bedrijf en het huis van haar dromen. Als haar moeder plotseling overlijdt, ontdekt ze dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen. Eva wordt steeds angstiger en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, blijkt dat het begin van een onthutsende ontdekkingstocht naar het verleden. Hij kan Eva echter geen antwoorden geven op alle vragen die ze nog over haar verborgen verleden heeft. Als Eva verder zoekt, is haar hoop gevestigd op buurvrouw Greetje, die meer dan veertig jaar naast haar moeder woonde

Antoinette Beumer (regisseur van onder meer De gelukkige huisvrouw en Soof) schreef in 2018 de roman Mijn vader is een vliegtuig en heeft hem nu zelf verfilmd. Al met al dus een heel persoonlijk project: het boek is deels op haar eigen leven gebaseerd en haar man schreef het filmscenario.

 

 

 

 

 

 

 

 

De vereniging FILMLIGA STADSKANAAL werd opgericht op 1 januari 1982 en vertoont iedere dinsdag om 15.30 uur en 20.15 uur een film in een van de zalen van SERVICEBIOSCOOP SMOKY, behalve in de maanden juli en augustus.

 

Het lidmaatschap van de vereniging Filmliga Stadskanaal loopt van 1 januari t/m 31 december van ieder jaar. De contributie bedraagt € 14 per persoon per jaar. Het lidmaatschap is persoonlijk, niet overdraagbaar en alleen geldig voor films die worden vertoond door de Filmliga Stadskanaal.

De toegangsprijs voor leden is € 5 per voorstelling en voor niet-leden € 9 per voorstelling.

 

Leden ontvangen iedere twee maanden het programmaboekje voor de volgende periode. Het filmprogramma wordt ook gepubliceerd op www.smoky.nl.

 

Aanmelden als lid kan door het sturen van een e-mail met naam, adres en woonplaatsgegevens naar filmligastadskanaal@gmail.com. U ontvangt vervolgens nadere informatie over de betaling van de contributie en het ontvangen van uw lidmaatschapskaart.

 

Secretariaat Filmliga Stadskanaal:

                          

Adres:                   Buizerdhorst 11

                               9502HL Stadskanaal

telefoon:               0599 611050

e-mail:                   filmligastadskanaal@gmail.com

 

De KAARTVERKOOP voor de films die worden vertoond door de Filmliga Stadskanaal loopt via de website van SERVICEBIOSCOOP SMOKY (www.smoky.nl) of direct aan de kassa van de bioscoop. Telefonisch een toegangskaart (geen plaats) reserveren kan via Servicebioscoop Smoky 0599 610777.